Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta spalająca tłuszcz (przyspieszająca metabolizm)

Podstawą diety są produkty, które pobudzają metabolizm: chili, imbir, grejpfruty, krewetki. Dzięki takiemu menu, które mimo, że jest nieco bardziej kaloryczne niż jest to powszechnie przyjęte przy odchudzaniu, następuje zwiększenie tempa spalania komórek tłuszczowych. W rezultacie więc dochodzi do stopniowego spadku wagi, bez obawy o efekt jo-jo po zakończeniu odchudzania.

Podstawą diety są produkty, które pobudzają metabolizm: chili, imbir, grejpfruty, krewetki. Dzięki takiemu menu, które mimo, że jest nieco bardziej kaloryczne niż jest to powszechnie przyjęte przy odchudzaniu, następuje zwiększenie tempa spalania komórek tłuszczowych. W rezultacie więc dochodzi do stopniowego spadku wagi, bez obawy o efekt jo-jo po zakończeniu odchudzania.

 

Jedz by dostarczać energii do spalania tłuszczu!

 

Jak to się dzieje, że pomimo dość kalorycznego jadłospisu udaje się chudnąć? Po pierwsze dieta skomponowana jest z produktów, które powodują przyśpieszenie spalania tkanki tłuszczowej. Po drugie - bardzo ważne jest, aby jeść pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze. Nie wolno ich opuszczać. Jeśli bowiem nie zjemy np. śniadania lub kolacji, znacznie zmniejszy się tempo przemiany materii, a tym samym i spalania tkanki tłuszczowej! Organizm nie ma na to po prostu wystarczająco dużo energii. Prowadzi to do tego, że chodzimy głodne/-i, a waga i tak nie spada, tylko stoi w miejscu.

 

 

Naucz się odpowiednio komponować posiłki

 

W diecie pobudzającej metabolizm bardzo ważne są odpowiednie proporcje węglowodanów, białek i tłuszczów. Takie zbilansowane, dodające energii do szybszego spalania tłuszczu, posiłki to klucz do sukcesu w skutecznym odchudzaniu.

 

Pamiętaj o produktach przyspieszających metabolizm

 

Produkty przyspieszające spalanie tłuszczu, które wchodzą w skład tej diety to:

 

Grejpfrut zawiera bardzo mało kalorii, średni owoc zawiera tylko 65 kalorii, i dodatkowo pobudza przemianę materii; grejpfruty należy jeść przed posiłkami
Krewetki prawie nie mają tłuszczu, ale są bogate w białko i jod, które zmuszają organizm do szybszego spalania kalorii
Chili powoduje przyspieszenie krążenia krwi oraz metabolizmu; zawiera związki obniżające poziom insuliny, a co za tym idzie - uczucie głodu
Herbata czerwona, zielona i czarna ogranicza magazynowanie tłuszczu; należy więc pić ją regularnie, bez dodatku cukru
Imbir zwiększa produkcję ciepła w organizmie, a tym samym spalanie kalorii; pobudza trawienie i oczyszcza organizm z toksyn
Ocet winny spowalnia przywajanie węglowodanów z jedzenia i odkładanie tłuszczu; sprawia, że po posiłku dłużej czujemy się syci
Czerwona kapusta surowa kapusta zawiera sporo tzw. antocyjanów, które regulują funkcjonowanie komórek tłuszczowych

 

 

Jak stosować dietę spalającą tłuszcz?

 

 Zasady stosowania diety spalającej tłuszcz:

 

- jedz pięć posiłków dziennie, zawsze o tej samej porze (np. śniadania codziennie o 7.00); pamietaj, że nie wolno opuścić ani jedngo posiłku lub przesunąć jego stałej godziny
- jeśli między posiłkami poczujesz głód, wypij szklankę niegazowanej wody (np. z cytryną) lub zieloną herbatę
- trzymaj się ściśle jadłospisu, i nie wyrzucaj z niego poduktów spalających tłuszcz, nawet jeśli ich nie lubisz
- wyrzuć z jadłospisu cukier - zapomnij o słodzeniu herbaty
- na czas diety zrezygnuj z kawy

 

Dieta spalająca tłuszcz - jadłospis

 

Przykładowy jadłospis na 5 dni:

 

DZIEŃ 1: 1377 kcal

ŚNIADANIE (327 kcal): 100 g chudego twarogu z 3 pokrojonymi rzodkiewkami, kromka pieczywa razowego, średnie jabłko, szklanka soku warzywnego, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (285 kcal): 100 g sałaty z łyżką jogurtu naturalnego, 100 g burito, zielona herbata
OBIAD (322 kcal): 1/2 grejpfruta (przed obiadem), 150 g lasagne z kurczakiem i grzybami, szklanka wody z cynamonem
PODWIECZOREK (102 kcal): 150 g jogurtu waniliowego, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
KOLACJA (341 kcal): sałatka owocowo-orzechowa (po łyżce rodzynek, posiekanych orzechów włoskich i laskowych, średnie jabłko i 1/2 pomarańczy), szklanka zielonej herbaty

 

 

DZIEŃ 2: 1303 kcal

ŚNIADANIE (193 kcal): 1/2 szklanki mleka 0,5 % tłuszczu z 3 łyżkami ekologicznego musli (bez cukru), z jabłkiem oraz 6 posiekanymi orzechami laskowymi, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
II ŚNIADANIE (348 kcal): 2 szaszłyki z 6 krewetek, połówki awokado i cytryny pokrojonej w ćwiartki, do tego kromka pieczywa pełnoziarnistego, zielona herbata
OBIAD (460 kcal): 100 g chili con carne, 1/2 torebki długoziarnistego ryżu, 50 g surówki z czerwonej kapusty z sokiem z 1/2 cytryny, czerwona herbata
PODWIECZOREK (43 kcal): plaster papai (100 g) zapieczony ze szczyptą sproszkowanego imbiru, herbata zielona
KOLACJA (260 kcal): mała bułka grahamka z plastrem odtłuszczonego sera feta, kilkoma listkami rukoli i 2 suszonymi pomidorami, szklanka wody mineralnej

 

DZIEŃ 3: 1212 kcal

ŚNIADANIE (205 kcal): szklanka mleka 0,5 % tłuszczu zmiksowana ze średnim bananem, łyżeczką miodu, sokiem z 1/2 pomarańczy i łyżką kiełków pszenicy, czerwona herbata
II ŚNIADANIE (307 kcal): niewielka miseczka zupy - kremu z czerwonej papryki i pomidora, przyprawiona szczyptą chili, grzanka z chleba razowego, szklanka świeżo wyciśniętego soku z grejpfruta
OBIAD (299 kcal): 100 g chudej wołowiny usmażonej na łyżce oliwy, 2 ziemniaki ugotowane na parze, 100 g surówki z marchwi, przyprawionej szczyptą sproszkowanego imbiru, szklanka wody mineralnej z plastrem cytryny
PODWIECZOREK (235 kcal): średni banan upieczony ze szczyptą cynamonu i posypany startą skórką z 1/2 pomarańczy, zielona herbata
KOLACJA (166 kcal): 2 kromki pełnoziarnistego pieczywa chrupkiego z 50 g pasty łososiowej, posypane łyżeczką drobno posiekanej natki pietruszki, pomidor ze szczyptą zielonego pieprzu, 2 ogórki kiszone lub małosolne, czarna herbata z kawałkiem imbiru

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 396 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top