Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta w grypie

Grypa to choroba zakaźna, wywoływana przez wirusy. Nie należy jej mylić z podobnie przebiegającym przeziębieniem. Zwykle trwa kilka dni i aby ją wyleczyć należy ten czas spędzić w łóżku. Podczas grypy ważna jest także dieta.

 

Jak rozpoznać, że to grypa?

 

Zaczyna się niewinnie. Po okresie wylęgania wirusa, co trwa przez 1-2 dni, nagle pojawia się gorączka, połączona z bólem głowy, bólami mięśni i stawów oraz z ogólnie złym samopoczuciem. Dodatkowo występuje podrażnienie błony śluzowej gardła i krtani, suchy kaszel, chrypka, czasem także katar. Dzieci reagują dodatkowo bólami brzucha lub wymiotami, bólami kończyn, pleców i drapaniem w gardle. W takiej sytuacji koniecznie należy zgłosić się do lekarza.

 

W leczeniu niepowikłanej grypy ważne jest, aby cały czas trwania choroby, tj. do ustąpienia gorączki, spędzić w łóżku. Obserwacje wykazują bowiem, że powikłania pogrypowe występują znacznie częściej u tych osób, które w pierwszych dniach grypy nie położyły się do łóżka.

 

 

Jak ją leczyć?

 

Chorym podaje się zwykle leki wygrzewające i napotne, przeciwkaszlowe i wykrztuśne oraz witaminę C. Jeżeli pojawi się katar, należy włączyć również leki działające łagodząco na drogi oddechowe. Antybiotyki w tym wypadku są absolutnie zbyteczne, ponieważ wirusy grypy nie są na nie wrażliwe. Jeśli jednak nastąpi ponowny wzrost temperatury (zwłaszcza u dzieci), nasilenie kaszlu, ból ucha, bóle przy oddawaniu moczu, trzeba koniecznie zwrócić się do lekarza, który, jeśli trzeba, przepisze antybiotyki. Innym powikłaniem pogrypowym może być zapalenie płuc, które pojawia się nieraz w drugim lub trzecim dniu choroby, a czasem dopiero po kilku dniach. W takich wypadkach również pacjent leczy się antybiotykami, oczywiście wyłącznie z polecenia lekarza.

 

Domowe sposoby na walkę z grypą

 

Oto kilka domowych sposobów na walkę z grypą:

SPOSÓB na BOLĄCE GARDŁO

Gdy boli gardło, możemy wypłukać je wodą z solą, i - jeśli mamy - z propolisem. Do 1 szklanki wody wsypujemy 1 łyżkę soli, do tego 2 kropelki 10-procentowego propolisu.

SPOSÓB na KATAR

Katar łagodzi sok, wyciśnięty z cebuli i czosnku. Nasączamy nim tamponiki z waty i wkładamy do nosa, niezbyt głęboko, by można je było łatwo usunąć. Od czasu do czasu tamponiki zmieniamy.

SPOSÓB na WALKĘ Z GORĄCZKĄ (WYGRZANIE)

Należy nacierać plecy, piersi i stopy spirytusem Apiscum Bryoniae.

 

Co jeść podczas grypy?

 

W czasie trwania grypy należy dużo pić, aby uzupełniać utratę wody z organizmu, co powoduje pocenie się. Może to być przegotowana woda z cytryną i miodem, soki owocowe lub warzywne. Doskonałe są herbatki z czarnego bzu, lipy, mięty, głogu i rumianku bądź woda z sokiem malinowym.

 

 

Podczas grypy polecane są:

gotowane mięsa i drób, tylko w niewielkich ilościach

jaja w szklance lub na miękko
twarożek z różnymi dodatkami
galaretki owocowe
kisiele
budynie
mleko
jogurty
kefiry
warzywa: najzdrowsze są surówki z kapusty kwaszonej, natki pietruszki, marchwi, selerów, porów, sałaty, dyni, a także czosnku i cebuli. Jedzenie warzyw jest konieczne, uodparniają one bowiem nasz organizm i pobudzają zachodzące w nim procesy.
należy spożywać więcej ciemnego pieczywa

przyprawy: bazylia, kminek, majeranek, rozmaryn, estragon, pieprz ziołowy, gorczyca (nie tylko podnoszą smak wielu potraw, ale poprawiają przemianę materii i procesy trawienia)

 

Czego nie należy jeść?

 

Osoby gorączkujące powinny wystrzegać się:

potraw tłustych
potraw ciężko strawnych
ciast
słodyczy

 

Poza tym trzeba unikać alkoholu i wystrzegać się palenia papierosów, które podrażniają drogi oddechowe i osłabiają ogólną kondycję organizmu.

 

źródło: Apteka natury, Jadwiga Górnicka

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta obniżająca cholesterol, dieta przeciw przeziębieniom (na odporność), dieta przeciw reumatyzmowi, dieta w alergiach pokarmowych, dieta w chorobie Alzheimera, dieta w chorobie wrzodowej żołądka i dwunastnicy, dieta w schorzeniach trzustki, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta wzmacniająca serce, dieta zapobiegająca migrenie, dieta zapobiegająca osteoporozie, dieta zasadowa (alkaliczna, odkwaszająca), naturalne leki na depresję, niezastąpione biopierwiastki, jakie właściwości mają rodzime warzywa, leczące herbatki z ziół, nalewki z ziół, które leczą, chemia w żywności, cebula podnosi odporność, moc jabłek, papryka na infekcje

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 395 gości oraz 1 użytkownik.

  • BRENDA
listopad 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top