Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Paleo

Dieta Paleo powstała w oparciu o zasady żywieniowe zapożyczone od naszych przodków z epoki paleolitu. Stosując ją można zrzucić nawet 6 kg w ciągu dwóch tygodni.

 

Jedz jak jaskiniowiec, a schudniesz

 

Dieta została opracowana przez dr Lorena Cordaina z Uniwersytetu w Colorado, eksperta w dziedzinie żywienia w okresie paleolitycznym.

 

Stosując dietę paleo należy jeść to, co jedli nasi przodkowie z paleolitu: duże ilości ryb, drobiu, chudego czerwonego mięsa, jajek i orzechów. Unikać musimy węglowodanów, szczególnie prostych, takich jak: biała mąka, cukier, słodycze. Od nazwy epoki paleolit wzięła się więc nazwa diety, zwanej też dietą jaskiniowca.

 

Główną część jadłospisu – ok. 55% dziennej dawki - stanowią produkty bogate w białko: mięso, ryby i drób. Łączymy je ze świeżymi owocami i warzywami, dzięki którym dostarczamy organizmowi witaminy i błonnik, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Warzywa należy jeść surowe lub duszone.

 

Nie wolno spożywać produktów przetworzonych, takich jak fast foody i dania gotowe, a także chleba i wyrobów mlecznych.

 

Stosując dietę jaskiniowca nie liczymy kalorii, ale jemy też z rozsądkiem i umiarem, bez objadania się. W ciągu dwóch tygodni stosowania diety możemy schudnąć nawet 6 kg.

 

 

Produkty, które można jeść w diecie Paleo

 

Chude mięso:

pierś kurczaka bez skóry, pierś indyka bez skóry, sznycel cielęcy, sznycel jagnięcy, filet z wołowiny, mielone kotlety wołowe (chude), rostbef, kotlety wieprzowe, polędwica wieprzowa, comber sarni, mięso ze strusia

Ryby (nie wolno jeść wędzonych i konserwowanych):

dorada, łosoś, śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk, małże, krewetki i inne owoce morza

Nabiał:

jajka

Tłuszcze:

olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oliwa z orzechów włoskich

Warzywa:

brokuły, cebula, dynie, karczochy, bakłażany, awokado, kalafiory, pietruszka, pory, rzepa, szpinak, chrzan, czosnek, papryka, sałata, koper włoski, ogórki, marchew, kalarepa, rzeżucha, grzyby, rzodkiewki, szparagi, pomidory, cukinia

Owoce:

anansy, jabłka, brzoskwinie, gruszki, truskawki, grejpfruty, jagody, morele, maliny, wiśnie, kiwi, mandarynki, mango, melony, naktarynki, pomarańcze, śliwki, banany, figi, brzoskwinie, winogrona, cytryny

Orzechy (tylko niesłodzone):
nerkowce, ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, pistacje, migdały, sezam, peski dyni, pestki słonecznika
Słodycze:

syrop z agawy, gorzka czekolada (w nagłym napadzie głodu), miód, rodzynki, mieszanka studencka (maks. 100 g dziennie), suszone owoce (maks. 60 g dziennie)

Napoje:

piwo (maks. 500 ml dziennie), napoje dietetyczne typu cola light, cola zero, kawa, woda mineralna w nieograniczonch iościach, herbata, wino (maks. 200 ml dziennie)

 

Produkty zabronione

 

Produkty mączne i węglowodany:

niedozwolone w każdej postaci: pieczywo, ciasta, kluski, pizza, ryż, musli, płatki śniadaniowe

Tłuste mięso:

kiełbasa, boczek

Ryby:

wszystkie wędzone i konserwowane

Nabiał:

ser, jogurt

Tłuszcze:

masło, margaryna, smalec

Warzywa:

ziemniaki, rośliny strączkowe

Owoce:

owoce z puszki

Orzechy:
solone orzechy
Słodycze i cukier:

wszystkie zabronione: ciasta, czekolady nadziewane, batony, cukierki i inne

Napoje:

lemoniada, soki, mocny alkohol

Inne:

gotowe dania i fast foody, musztarda, ketczup

 

Dieta Paleo - przykładowy jadłospis:

 

Z poniżej podanych pozycji menu możemy stworzyć własny jadłospis na dalsze dni stosowania diety (dowolnie zamieniamy śniadania, obiady i kolacje).

 

 

Przekąski na cały tydzień (II śniadanie lub podwieczorek) - do wyboru:

 

Zestaw I: 3 suszone morele                                                                                

Zestaw II: garść jagód

Zestaw III: jajko na twardo

Zestaw IV: 3 gałązki selera naciowego

Zestaw V: marchewka

Zestaw VI: garść orzechów włoskich

Zestaw VII: garść rodzynek

Zestaw VIII: 50 g wędzonej piersi indyka

Zestaw IX: kiwi

 

 Przykładowy jadłospis na 7 dni:

 

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: drobno posiekane jabłko, 2 marchewki, rodzynki, 2 jajka na twardo, ziołowa herbata lub kawa
OBIAD: łosoś z porem i grzybami: por i 100 g pieczarek umyć, drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oliwy; doprawić solą i pieprzem; 150 g filetu z łososia usmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, udekorować warzywami
KOLACJA: nadziewana cukinia: piekarnik rozgrzać do 230°C; małą cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć, miąższ podgrzać w garnku przez 5 minut z cebulą szarlotką, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, szczyptą natki, 1/2 posiekanego ząbka czosnku i łyżką posiekanych orzechów pekan (lub nerkowców); następnie połówki cukini wypełnić przygotowanym farszem i piec w piekarniku przez 30 minut

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 364 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top