Jedz jak jaskiniowiec, a schudniesz
Dieta została opracowana przez dr Lorena Cordaina z Uniwersytetu w Colorado, eksperta w dziedzinie żywienia w okresie paleolitycznym.
Stosując dietę paleo należy jeść to, co jedli nasi przodkowie z paleolitu: duże ilości ryb, drobiu, chudego czerwonego mięsa, jajek i orzechów. Unikać musimy węglowodanów, szczególnie prostych, takich jak: biała mąka, cukier, słodycze. Od nazwy epoki paleolit wzięła się więc nazwa diety, zwanej też dietą jaskiniowca. |
Główną część jadłospisu – ok. 55% dziennej dawki - stanowią produkty bogate w białko: mięso, ryby i drób. Łączymy je ze świeżymi owocami i warzywami, dzięki którym dostarczamy organizmowi witaminy i błonnik, niezbędny dla prawidłowego funkcjonowania przewodu pokarmowego. Warzywa należy jeść surowe lub duszone.
Nie wolno spożywać produktów przetworzonych, takich jak fast foody i dania gotowe, a także chleba i wyrobów mlecznych.
Stosując dietę jaskiniowca nie liczymy kalorii, ale jemy też z rozsądkiem i umiarem, bez objadania się. W ciągu dwóch tygodni stosowania diety możemy schudnąć nawet 6 kg. |
Produkty, które można jeść w diecie Paleo
Chude mięso: |
pierś kurczaka bez skóry, pierś indyka bez skóry, sznycel cielęcy, sznycel jagnięcy, filet z wołowiny, mielone kotlety wołowe (chude), rostbef, kotlety wieprzowe, polędwica wieprzowa, comber sarni, mięso ze strusia |
Ryby (nie wolno jeść wędzonych i konserwowanych): |
dorada, łosoś, śledź, pstrąg, makrela, tuńczyk, małże, krewetki i inne owoce morza |
Nabiał: |
jajka |
Tłuszcze: |
olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, oliwa z orzechów włoskich |
Warzywa: |
brokuły, cebula, dynie, karczochy, bakłażany, awokado, kalafiory, pietruszka, pory, rzepa, szpinak, chrzan, czosnek, papryka, sałata, koper włoski, ogórki, marchew, kalarepa, rzeżucha, grzyby, rzodkiewki, szparagi, pomidory, cukinia |
Owoce: |
anansy, jabłka, brzoskwinie, gruszki, truskawki, grejpfruty, jagody, morele, maliny, wiśnie, kiwi, mandarynki, mango, melony, naktarynki, pomarańcze, śliwki, banany, figi, brzoskwinie, winogrona, cytryny |
Orzechy (tylko niesłodzone): |
nerkowce, ziemne, laskowe, włoskie, makadamia, pistacje, migdały, sezam, peski dyni, pestki słonecznika |
Słodycze: |
syrop z agawy, gorzka czekolada (w nagłym napadzie głodu), miód, rodzynki, mieszanka studencka (maks. 100 g dziennie), suszone owoce (maks. 60 g dziennie) |
Napoje: |
piwo (maks. 500 ml dziennie), napoje dietetyczne typu cola light, cola zero, kawa, woda mineralna w nieograniczonch iościach, herbata, wino (maks. 200 ml dziennie) |
Produkty zabronione
Produkty mączne i węglowodany: |
niedozwolone w każdej postaci: pieczywo, ciasta, kluski, pizza, ryż, musli, płatki śniadaniowe |
Tłuste mięso: |
kiełbasa, boczek |
Ryby: |
wszystkie wędzone i konserwowane |
Nabiał: |
ser, jogurt |
Tłuszcze: |
masło, margaryna, smalec |
Warzywa: |
ziemniaki, rośliny strączkowe |
Owoce: |
owoce z puszki |
Orzechy: |
solone orzechy |
Słodycze i cukier: |
wszystkie zabronione: ciasta, czekolady nadziewane, batony, cukierki i inne |
Napoje: |
lemoniada, soki, mocny alkohol |
Inne: |
gotowe dania i fast foody, musztarda, ketczup |
Dieta Paleo - przykładowy jadłospis:
Z poniżej podanych pozycji menu możemy stworzyć własny jadłospis na dalsze dni stosowania diety (dowolnie zamieniamy śniadania, obiady i kolacje).
Przekąski na cały tydzień (II śniadanie lub podwieczorek) - do wyboru:
Zestaw I: 3 suszone morele |
Zestaw II: garść jagód |
Zestaw III: jajko na twardo |
Zestaw IV: 3 gałązki selera naciowego |
Zestaw V: marchewka |
Zestaw VI: garść orzechów włoskich |
Zestaw VII: garść rodzynek |
Zestaw VIII: 50 g wędzonej piersi indyka |
Zestaw IX: kiwi |
Przykładowy jadłospis na 7 dni:
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: drobno posiekane jabłko, 2 marchewki, rodzynki, 2 jajka na twardo, ziołowa herbata lub kawa |
OBIAD: łosoś z porem i grzybami: por i 100 g pieczarek umyć, drobno pokroić, podsmażyć na łyżce oliwy; doprawić solą i pieprzem; 150 g filetu z łososia usmażyć na łyżce oliwy, doprawić solą i pieprzem, udekorować warzywami |
KOLACJA: nadziewana cukinia: piekarnik rozgrzać do 230°C; małą cukinię przekroić wzdłuż i wydrążyć, miąższ podgrzać w garnku przez 5 minut z cebulą szarlotką, 2 łyżkami koncentratu pomidorowego, szczyptą natki, 1/2 posiekanego ząbka czosnku i łyżką posiekanych orzechów pekan (lub nerkowców); następnie połówki cukini wypełnić przygotowanym farszem i piec w piekarniku przez 30 minut |