Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta optymizmu

Dieta optymizmu, czyli na dobry nastrój, jest dla tych, którzy czują się zmęczeni, ospali, mają kłopoty z koncentracją i łatwo się irytują.

 

Zapomnij o podjadaniu na poprawę nastroju!

 

Aby na poprawę nastroju nie sięgać po słodkie i tuczące przekąski, warto zastosować odpowiedni plan żywieniowy, dzięki któremu poprawimy sobie humor i poczujemy przypływ energii. Dodatkowo zrzucimy kilka zbędnych kilogramów.

 

Witamina B i pięć posiłków

 

Oprócz odpowiednich produktów żywieniowych, koniecznie trzeba wprowadzić w życie poniższe zasady:

 

Należy jeść regularnie co 3 godziny, 5 posiłków dziennie. Zbyt duże przerwy między posiłkami powodują, że spada poziom cukru we krwi i pojawia się zmęczenie; dodatkowo organizm nie wie, kiedy będzie kolejny posiłek i zaczyna robić zapasy w formie odkładanego tłuszczu.

Codziennie trzeba jeść śniadania, które sa źródłem energii na cały dzień; powinny w nich dominować produkty węglowodanowe o niskim indeksie glikemicznym: pełnoziarniste pieczywo, płatki zbożowe, kasze. 
Należy pamiętać o przyjmowaniu witaminy B kompleks, która reguluje funkcjonowanie układu nerwowego. Dzięki temu łatwiej uniknąć huśtawki nastroju, co pozwoli skoncentrować się na pracy. Najwięcej witaminy B znajduje się w: wątróbce, mięsie drobiowym, cielęcinie, śledziach, makreli, flądrze, kaszy, orzechach, nabiale.
Warto powalczyć o serotoninę, czyli hormon szczęścia, który można uzupełnić jedząc orzechy włoskie i laskowe, chude mięso, nabiał i produkty pełnoziarniste.
Trzeba pić co najmniej 3 litry płynów dziennie (wliczając owoce i zupy) - w ten sposób organizm oczyszcza się z toksyn!
Stosując tę dietę można schudnąć nawet 2 kg w ciągu 5 dni.

 

 

Dieta na poprawę nastroju - jadłospis:

 

Przykładowy jadłospis na 5 dni:

 

DZIEŃ 1: 940 kcal

ŚNIADANIE (220 kcal): owsianka na mleku: 3 czubate łyżki górskich płatków owsianych zalać szklanką mleka 0,5%; gotować 3 minuty, przed zjedzeniem dodać cynamon oraz 8 posiekanych orzechów laskowych
OBIAD  (465 kcal): łosoś z rozmarynem: 15 dag filetu z łososia obłożyć rozmarynem i plasterkami cytryny, zawinąć w folię aluminiową i piec w rozgrzanym piekarniku ok. 20 minut w temp. 160°C; w międzyczasie zrobić surówkę z tartej marchwi i jabłka; do wszystkiego dodać jeszcze 1 kromkę pełnoziarnistego pieczywa
KOLACJA (255 kcal): sałatka z kukurydzy: do 15 dag kukurydzy konserwowej dodać pokrojony ogórek konserwowy i posiekaną dymkę; wymieszać z sosem ze 100 ml jogurtu naturalnego i szczypty soli

 

DZIEŃ 2: 915 kcal

ŚNIADANIE (255 kcal): omlet z kiwi: roztrzepać 2 jajka, wymieszać z łyżką mąki i szczyptą soli; usmażyć na patelni posmarowanej odrobiną masła (z dwóch stron); wyłożyć na talerz i ułożyć na wierzchu plasterki z 1 kiwi
OBIAD (310 kcal): zupa jarzynowa z kaszą manną: marchewkę, pietruszkę, kawałek selera i pora umyć, pokroić w talarki i obsmażyć na łyżeczce oleju; zalać warzywa 300 ml wody i gotować mniej więcej 20 minut; w międzyczasie ugotować na gęsto 3 łyżki kaszy manny, ostudzić i pokroić w kostkę, a następnie zalać ugotowanym bulionem; całość doprawić do smaku
KOLACJA (350 kcal): carpaccio z rukolą: 5 dag polędwicy wołowej pokroić w cienkie plastry, posypać rukolą, doprawić czarnym pieprzem, polać łyżką oliwy; posypać startym parmezanem; do tego dodać bułkę grahamkę

 

DZIEŃ 3: 825 kcal

ŚNIADANIE (240 kcal): kanapki z szynką drobiową: 2 kromki ciemnego chleba, 2 plastry szynki drobiowej, pomidor - całość skropić oliwą
OBIAD (295 kcal): ziołowy krem z grzankami: kawałek selera, pora i 2 ziemniaki pokroić i gotować w 300 ml wody przez 20 minut; pod koniec dodać rzeżuchę; zmiksować zupę blenderem, przyprawić do smaku solą, pieprzem i ziołami; po wlaniu do talerza posypać bazylią oraz dodać kilka grzanek (zrobionych z kromki chleba) oraz 1 jajko (ugotowane na twardo)
KOLACJA (290 kcal): sałatka z makreli i ryżu: 5 dag wędzonej makreli obrać ze skóry i podzielić na kawałki; dodać posiekaną cebulę, ogórek konserwowy, szczypior i 2 łyżki ugotowanego ryżu; wymieszać z sosem zrobionym z łyżeczki oleju i musztardy

 

DZIEŃ 4: 860 kcal

ŚNIADANIE (300 kcal): owoce w jogurcie: 1 pomarańczę polać 3/4 szklanki jogurtu naturalnego; do tego kromka pełnoziarnistego chleba
OBIAD (300 kcal): pulpety cielęce z ryżem i sałatką z kapusty kiszonej: 10 dag mielonej cielęciny wymieszać z łyżką bułki tartej i jajkiem; przyprawić solą i pieprzem, ugotować w bulionie; zjeść z 2 łyżkami ugotowanego brązowego ryżu i surówką z 5 dag kapusty kiszonej oraz marchewki
KOLACJA (260 kcal): spaghetti z sosem pomidorowym: 20 dag pomidorów z puszki, cebulę, oraz ząbek czosnku poddusić aż zrobi się gęsty sos; przyprawić solą i bazylią; wymieszać z 2/3 szklanki makaronu, ugotowanego al dente

 

 

DZIEŃ 5: 1070 kcal

ŚNIADANIE (300 kcal): kasza jęczmienna z jabłkiem: 2/3 szklanki ugotowanej na sypko kaszy jęczmiennej wymieszać z 1/2 łyżeczki masła i tartym jabłkiem; przełożyć do naczynia żaroodpornego, posypać cynamonem i zapiec 10 minut w temp. 150°C
OBIAD (430 kcal): wątróbka drobiowa w warzywach: 10 dag wątróbki usmażyć na łyżce oleju, na którym wcześniej należy podsmażyć połowę czerwonej cebuli i papryki; dusić do ugotowania; przyprawić solą, natką i oregano; zjeść z 1 kromką pełnoziarnistego chleba
KOLACJA (340 kcal): sałatka ziemniaczana: 3 ugotowane ziemniaki (najlepiej ugotowane w mundurkach) pokroić w kostkę; wymieszać je z sosem z łyżeczki oliwy i 3 łyżeczek bulionu warzywnego; przełożyć na talerz wyłożony zieloną sałatą; posypać skwarkami zrobionymi z 1 plastra chudej szynki oraz cząstkami rzodkiewek i rzeżuchą

 

 Zobacz podobne artykuły:

dieta likwidująca cellulit, dieta na piękne włosy, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta poprawiająca cerę, dieta po rzuceniu palenia, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta zapobiegająca migrenie, choroby i odżywianie, chemia w żywności, aby zrzucić 1 kg..., jak jeść, aby być zdrowym i szczupłym?, co się kryje w gotowych ciastach?, afrodyzjaki dane przez naturę, jakie właściwości mają rodzime warzywa?, siła witamin, papryka na infekcje

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 375 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top