Autorski program dietetyczny
Twórcą diety strukturalnej jest dr Marek Bardadyn, lekarz, ekspert w dziedzinie żywienia i stosowania naturalnych środków leczniczych w profilaktyce i terapii schorzeń cywilizacyjnych.
Odmładzanie przez dietę
Odmładzanie strukturalne, oparte na zdrowym odżywianiu, działa od wewnątrz, stąd przynosi trwalsze rezultaty niż zabiegi kosmetyczne. W skład diety wchodzą produkty, które zawierają maksimum substancji odżywczych (witaminy, przeciwutleniacze, składniki mineralne) i minimum kalorii: warzywa, owoce, produkty nieprzetworzone.
Składniki posiłków zostały tak skomponowane, że wpływają na jakość tkanki łącznej, odżywiającej i regenerującej pozostałe tkanki organizmu, czego efektem jest hamowanie procesów starzenia i gubienie nadmiernych kilogramów. |
Jak stosować dietę odmładzającą?
Pozytywne efekty diety można odczuć już po 3 dniach stosowania. Jadłospis został tak opracowany, że niezależnie od tego, czy wybierzesz program 2000, 1200, 1000 czy 800 kalorii – organizm i tak otrzyma porcję wszystkich odmładzających składników w najbardziej przyswajalnej formie.
Codziennie powinniśmy jeść 5 posiłków, w tym przynajmniej jeden (im więcej, tym szybciej schudniemy) zastępujemy specjalnym koktajlem, który przygotowujemy według receptury dr Bardadyna. Każdy koktajl zawiera od 150 do 200 kalorii i pozwala nam oczyścić organizm z toksyn, odmłodzić skórę, poprawić wzrok. Przepisy podane są poniżej. |
Produkty zalecane w diecie strukturalnej
Autor diety strukturalnej podzielił produkty spożywcze pod kątem ich wartości odmładzających. Te, które są najwartościowsze należy jeść najczęściej.
Produkty zalecane:
Produkty zbożowe: |
Najwartościowsze: kasza gryczana, płatki owsiane, zarodki pszenne |
Mniej wartościowe: kasza jaglana, kiełki pszenicy, otręby owsiane, otręby pszenne, dziki ryż |
Produkty białkowe: |
Najwartościowsze: jaja, soczewica, soja |
Mniej wartościowe: łosoś, groch, tofu (ser sojowy), tuńczyk |
Tłuszcze: |
oliwa, olej rzepakowy i lniany |
Warzywa: |
Najwartościowsze: czosnek, kapusta, brokuły, marchew, papryka, buraki, sałata, rzeżucha |
Owoce: |
Najwartościowsze: awokado, czarne jagody, wiśnie |
Mniej wartościowe: ananasy, banany, grejpfruty, żurawina, winogrona, porzeczki czarne |
Orzechy i pestki: |
Najwartościowsze: nasiona słonecznika, pestki dyni, siemię lniane orzechy: włoskie, brazylijskie, nerkowca |
Napoje: |
Najwartościowsze: herbata zielona, woda mineralna, napar ze skrzypu |
Inne: |
gorzka czekolada, kakao |
Produkty zabronione
Całkowicie rezygnujemy z jedzenia:
fast foodów |
słodkich napojów gazowanych |
posiłków zbyt lekkostrawnych, bowiem rozleniwiają one układ trawienny |
tłustych potraw |
Przepisy na koktajle młodości
Pomarańczowy |
Składniki:
250 ml świeżego soku z pomarańczy (sok należy przygotować samodzielnie)
5 g suszonych fig (pokrojonych)
2 suszone morele (namoczone wcześniej w wodzie lub soku jabłkowym)
1 łyżeczka siemienia lnianego
1 łyżeczka zarodków pszennych
Przygotowanie:
Całość miksujemy
Działanie:
Napój wzmacnia organizm, uzupełnia niedobory witamin (min. C, B i beta-karoten) i składników mineralnych.
Figi mają zasadowy odczyn, dlatego przeciwdziałają zakwaszeniu organizmu, który powoduje nadmierne jedzenia mięsa.