Co to znaczy "żyć jak makrobiotyk"?
Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk Georges Oshawa. Makrobiotyk stara się, aby jego życie przebiegało w harmonii z otaczającą go przyrodą, której nie wolno mu zbytnio eksploatować. Dlatego też dieta takiej osoby składa się z żywności naturalnej (pochodzącej z ekologicznych upraw), nie przetwarzanej fabrycznie. Makrobiotyk powinien unikać gotowych dań mrożonych, w puszkach lub w konserwach, do produkcji których używa się konserwantów. Osoba na diecie makrobiotycznej samodzielnie przygotowuje swoje posiłki, stosując tradycyjne przepisy, a także używając zdrowych, naturalnych produktów i przypraw.
W diecie makrobiotycznej ogranicza się do minimum produkty mleczne i mięsne, dzięki czemu organizm oczyszcza się z toksyn. |
Jeśli sięgamy po mięso, to może być to tylko drób, pochodzący z przydomowej lub ekologicznej hodowli; natomiast jeśli sięgamy po mleko i jego przetwory - najlepiej, aby pochodziły od kozy i owcy, nie zaś od krowy.
Talerz makrobiotyka powinien być skomponowany w następujący sposób: - w 50% powinien składać się z produktów z pełnych ziaren zbóż - w 30% z warzyw - w 10% z nasion roślin strączkowych, nasion dyni, słonecznika, orzechów - w 10% z lokalnych sezonowych owoców |
Zalety i wady diety makrobiotycznej
Zalety diety makrobiotycznej: |
- duża zawartość błonnika zapobiega otyłości, zaparciom, nowotworom |
- powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi |
- jest niskoenergetyczna dzięki niewielkiej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych |
Wady diety makrobiotycznej: |
- nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na białko, witaminę B12 (zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), żelazo i witaminę D |
- może być przyczyną anemii |
- nie powinny stosować jej kobiety w ciąży oraz matki karmiące |
- nie należy stosować jej u dzieci i dorastającej młodzieży |
Produkty, które należy włączyć do jadłospisu
Przed przejściem na dietę makrobiotyczną należy zapoznać się z produktami, które stanowią podstawę jadłospisu. Trzeba zapamiętać także, że na tej diecie pijemy tylko 1 litr płynów dziennie.
Produkty zalecane:
produkty zbożowe z pełnego ziarna |
przetwory z pełnej mąki |
pumpernikiel, graham, chleb razowy i pieczywo chrupkie |
warzywa strączkowe, warzywa surowe i kiszonki oraz grzyby |
owoce sezonowe, trochę owoców cytrusowych |
produkty pochodzące z morza |
oliwa, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, z orzechów włoskich |
kawa zbożowa |
soki z warzyw i kiszonek |
nasiona i orzechy |
sos sojowy |
sól kamienna |
Produkty, które należy wyrzucić z jadłospisu
Z jadłospisu usuwamy:
biały ryż, płatki kukurydziane, białe pieczywo |
herbata, kawa, alkohol, coca-cola, napoje gazowane |
cukier rafinowany, ciasta, słodkie desery, słodycze |
wypieki spulchnione proszkiem do pieczenia, aromaty i barwniki cukiernicze |
sztuczne zupy w proszku i budynie |
potrawy przyprawione octem spirytusowym, rafinowaną solą i maggi |
wędliny, konserwy i przetwory fabrycznie konserwowane |
Dieta makrobiotyczna - jadłospis:
Przykładowy jadłospis na jeden dzień:
ŚNIADANIE: grzanki z ciemnego pieczywa posmarowane kremem zbożowym (zmielone w młynku różne rodzaje kasz należy przez chwilę prażyć na patelni, potem dolać szklankę wody i gotować 15 minut, doprawić sosem sojowym) |
OBIAD: 1 lub 2 rodzaje kasz z niewielką ilością gotowanej fasoli posypanej gonasio (12 łyżeczek siemienia lnianego i łyżeczkę soli kamiennej należy uprażyć na patelni, a potem zemleć w młynku; posypywać tym można placki, naleśniki, kasze) |
KOLACJA: zupa zbożowa (nieco kremu zbożowego i ugotowanej kaszy zalać szklanką wody i zagotować; podawać z czerstwym razowym chlebem) |
Zobacz podobne artykuły:
dieta alkaliczna (zasadowa), dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta Diamondów, dieta dr Kohnlechnera, 5 kilo mniej (superprodukty), dieta owsiankowa: 1 kg w 1 dzień, dieta owsiankowa (3 fazy), dieta podczas zaparcia, dieta paleo, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta obniżająca cholesterol, 13 rad na niski cholesterol