Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta makrobiotyczna

Dieta makrobiotyczna nie jest typową dietę odchudzającą. Jej założenia wywodzą się z filozofii Wschodu i wskazują jak należy się odżywiać, by żyć w zdrowiu, harmonii i spokoju.

 

Co to znaczy "żyć jak makrobiotyk"?

 

Twórcą współczesnej makrobiotyki jest Japończyk Georges Oshawa. Makrobiotyk stara się, aby jego życie przebiegało w harmonii z otaczającą go przyrodą, której nie wolno mu zbytnio eksploatować. Dlatego też dieta takiej osoby składa się z żywności naturalnej (pochodzącej z ekologicznych upraw), nie przetwarzanej fabrycznie. Makrobiotyk powinien unikać gotowych dań mrożonych, w puszkach lub w konserwach, do produkcji których używa się konserwantów. Osoba na diecie makrobiotycznej samodzielnie przygotowuje swoje posiłki, stosując tradycyjne przepisy, a także używając zdrowych, naturalnych produktów i przypraw.

 

W diecie makrobiotycznej ogranicza się do minimum produkty mleczne i mięsne, dzięki czemu organizm oczyszcza się z toksyn.

 

Jeśli sięgamy po mięso, to może być to tylko drób, pochodzący z przydomowej lub ekologicznej hodowli; natomiast jeśli sięgamy po mleko i jego przetwory - najlepiej, aby pochodziły od kozy i owcy, nie zaś od krowy.

 

Talerz makrobiotyka powinien być skomponowany w następujący sposób:

- w 50% powinien składać się z produktów z pełnych ziaren zbóż

- w 30% z warzyw

- w 10% z nasion roślin strączkowych, nasion dyni, słonecznika, orzechów

- w 10% z lokalnych sezonowych owoców

 

 

Zalety i wady diety makrobiotycznej

 

Zalety diety makrobiotycznej: 
- duża zawartość błonnika zapobiega otyłości, zaparciom, nowotworom
- powoduje obniżenie poziomu cholesterolu oraz ciśnienia krwi
- jest niskoenergetyczna dzięki niewielkiej ilości nienasyconych kwasów tłuszczowych

 

Wady diety makrobiotycznej: 

- nie pokrywa zapotrzebowania organizmu na białko, witaminę B12 (zapewniającą prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego), żelazo i witaminę D

- może być przyczyną anemii
- nie powinny stosować jej kobiety w ciąży oraz matki karmiące
- nie należy stosować jej u dzieci i dorastającej młodzieży

 

Produkty, które należy włączyć do jadłospisu

 

Przed przejściem na dietę makrobiotyczną należy zapoznać się z produktami, które stanowią podstawę jadłospisu. Trzeba zapamiętać także, że na tej diecie pijemy tylko 1 litr płynów dziennie.

 

 Produkty zalecane:

produkty zbożowe z pełnego ziarna

przetwory z pełnej mąki

pumpernikiel, graham, chleb razowy i pieczywo chrupkie

warzywa strączkowe, warzywa surowe i kiszonki oraz grzyby

owoce sezonowe, trochę owoców cytrusowych

produkty pochodzące z morza

oliwa, olej z siemienia lnianego, olej rzepakowy, oliwa z oliwek, z orzechów włoskich

kawa zbożowa

soki z warzyw i kiszonek

nasiona i orzechy

sos sojowy

sól kamienna

 

Produkty, które należy wyrzucić z jadłospisu

 

Z jadłospisu usuwamy:

biały ryż, płatki kukurydziane, białe pieczywo

herbata, kawa, alkohol, coca-cola, napoje gazowane

cukier rafinowany, ciasta, słodkie desery, słodycze

wypieki spulchnione proszkiem do pieczenia, aromaty i barwniki cukiernicze

sztuczne zupy w proszku i budynie

potrawy przyprawione octem spirytusowym, rafinowaną solą i maggi

wędliny, konserwy i przetwory fabrycznie konserwowane

 

Dieta makrobiotyczna - jadłospis:

 

Przykładowy jadłospis na jeden dzień:

ŚNIADANIE: grzanki z ciemnego pieczywa posmarowane kremem zbożowym (zmielone w młynku różne rodzaje kasz należy przez chwilę prażyć na patelni, potem dolać szklankę wody i gotować 15 minut, doprawić sosem sojowym)
OBIAD: 1 lub 2 rodzaje kasz z niewielką ilością gotowanej fasoli posypanej gonasio (12 łyżeczek siemienia lnianego i łyżeczkę soli kamiennej należy uprażyć na patelni, a potem zemleć w młynku; posypywać tym można placki, naleśniki, kasze)
KOLACJA: zupa zbożowa (nieco kremu zbożowego i ugotowanej kaszy zalać szklanką wody i zagotować; podawać z czerstwym razowym chlebem)

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta alkaliczna (zasadowa), dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta Diamondów, dieta dr Kohnlechnera, 5 kilo mniej (superprodukty), dieta owsiankowa: 1 kg w 1 dzień, dieta owsiankowa (3 fazy), dieta podczas zaparcia, dieta paleo, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta obniżająca cholesterol, 13 rad na niski cholesterol

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 345 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top