Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta likwidująca cellulit

Dzięki tej diecie pozbędziemy się tak znienawidzonej „skórki pomarańczowej” na udach i pośladkach. Zła dieta bowiem to główny winowajca powstawania cellulitu.

 

Jak się pozbyć cellulitu?

 

Aby skutecznie rozpocząć walkę z cellulitem, konieczne będzie zrezygnowanie z soli, kawy oraz tłustych i pikantnych potraw. Zatrzymują one wodę w organizmie, co źle wpływa na stan skóry – pojawiają się nierówności i grudki na udach, biodrach i pośladkach. Nie wolno jeść także słodyczy i fast foodów. W to miejsce wprowadzamy do naszego jadłospisu produkty bogate w nienasycone kwasy tłuszczowe, które przyśpieszają przemianę materii, co jest pierwszym krokiem do pozbycia się cellulitu: morskie ryby, orzechy, oleje roślinne.

 

 

Pijemy również ok. 2 litrów wody niegazowanej lub innych napojów typu herbatki ziołowe lub herbata zielona.


Warto wspomóc przebieg diety preparatami antycellulitowymi dostępnymi w drogeriach.

 

Dieta likwidująca cellulit - jadłospis:

 

Przykładowy jadłospis w diecie zwlaczajacej skórkę pomarańczową:

 

DZIEŃ 1: 1038 kcal

ŚNIADANIE (193 kcal): 2 szklanki soku z marchwi i pomarańczy
II ŚNIADANIE (203 kcal): 30 g orzechów włoskich
OBIAD (450 kcal): 200 g grillowanych warzyw (bakłażan, papryka, kabaczek, cukinia) z 2 łyżkami oliwy i łyżką prażonych pestek z dyni
KOLACJA (192 kcal): 80 g wędzonej makreli, 1 kromka chleba razowego, 1 kiszony ogórek, zielona herbata

 

DZIEŃ 2: 1012 kcal

ŚNIADANIE (306 kcal): 150 g jogurtu z 4 łyżkami musli, 3 suszonymi morelami i kilkoma orzechami włoskimi
II ŚNIADANIE (54 kcal): 2 mandarynki
OBIAD (307 kcal): 100 g pieczonego pstrąga, 2 ziemniaki, 100 g surówki z selera
KOLACJA (345 kcal): 150 g makaronu z 50 g suszonych pomidorów i łyżką parmezanu, zielona herbata

 

DZIEŃ 3: 1114 kcal

ŚNIADANIE (269 kcal): 80 g tuńczyka w sosie własnym, 1 kromka chleba razowego z jajkiem na twardo, 100 g sałatki z zielonego ogórka, pomidora i czerwonej papryki
II ŚNIADANIE (130 kcal): 1 grejpfrut, zielona herbata
OBIAD (496 kcal): 100 g bitki wołowej, 100 g kaszy gryczanej, 50 g surówki z czerwonej kapusty z łyżką jogurtu naturalnego
KOLACJA (219 kcal): 100 g białego sera z łyżką jogurtu naturalnego, łyżką sezamu i kiełków słonecznika

 

DZIEŃ 4: 1214 kcal

ŚNIADANIE (296 kcal): 150 g chudego jogurtu naturalnego z pokrojonym jabłkiem i 2 łyżkami otrąb
II ŚNIADANIE (132 kcal): 1/2 melona, 5 migdałów
OBIAD (459 kcal): 100 g grillowanego łososia w ziołach, 50 g brązowego ryżu, 50 g cykorii skropionej cytryną, herbata bez cukru
KOLACJA (327 kcal): 100 g chudego twarogu z posiekaną natką i 4 plasterkami chudej szynki, 1 bułka grahamka, zielona herbata

 

 

DZIEŃ 5: 1017 kcal

ŚNIADANIE (218 kcal): 2 plastry pieczonej cielęciny, 2 kromki chleba razowego, 5 rzodkiewek, herbata z żeń-szenia
II ŚNIADANIE (135 kcal): 100 g chudego białego sera z łyżeczką miodu
OBIAD (427 kcal): 100 g pieczonego dorsza, 100 g kaszy jęczmiennej, 50 g surówki z kapusty kiszonej z marchewką i cebulą; 3/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
KOLACJA (237 kcal): 2 szklanki koktajlu z warzyw: 4 pomidory, mały seler naciowy, mały por, 2 zielone ogórki, łyżka oliwy; zielona herbata

 

DZIEŃ 6: 1162 kcal

ŚNIADANIE (270 kcal): sałatka ze 100 g wędzonego serka tofu i 20 g orzeszków ziemnych, 1 bułka grahamka, zielona herbata
II ŚNIADANIE (186 kcal): sałatka owocowa: 1 jabłko, 5 jasnych winigron, 1 gruszka, 1 brzoskwinia, 2 łyżki jogurtu naturalnego
OBIAD (462 kcal): jajko sadzone, 50 g brązowego ryżu, 150 g szpinaku duszonego na oliwie z ząbkiem czosnku
KOLACJA (244 kcal): 150 g paluszków krabowych z pokrojonym ogórkiem, cebulą, łyżką oliwy; bułka grahamka

 

DZIEŃ 7: 1035 kcal

ŚNIADANIE (269 kcal): jajecznica z 2 jajek na oliwie, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 1 pomidor
II ŚNIADANIE (54 kcal): 1 pomarańcza
OBIAD (371 kcal): 150 g polędwicy wołowej usmażonej na łyżeczce oliwy, 100 g gotowanych brokułów
KOLACJA (341 kcal): sałatka ze 100 g fasolki szparagowej i 100 g wędzonego łososia, posypana natką, 2 kromki chleba razowego

 

Zobacz podobne artykuły:

dieta ananasowa, dieta alkaliczna (zasadowa), dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta makrobiotyczna, dieta Dukana, dieta na piękne włosy, dieta na płaski brzuch, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta optymizmu, dieta poprawiająca cerę, dieta po rzuceniu palenia, dieta w zespole napięcia przedmiesiączkowego, dieta zapobiegająca migrenie, likwidarianizm

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 503 gości oraz 0 użytkowników.

grudzień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top