Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Kopenhaska (7 - 20 kg mniej)

Dieta kopenhaska (kopenhadzka) należy do diet restrykcyjnych, ale o bardzo dużej efektywności w pozbywaniu się zbędnego tłuszczyku. W ciągu 13 dni jej stosowania można zrzucić od 7 do 20 kg!

 

20 kg mniej, czyli dieta-cud z północy

 

Dieta została opracowana przez zespól lekarzy z Rządowego Szpitala w Kopenhadze, których celem było skuteczne zwalczanie nadwagi u otyłych pacjentów. Dlatego też, mimo, że jest to kuracja bardzo rygorystyczna, nie powinna zaszkodzić zdrowiu osoby, która postanowiła ją zastosować. Oprócz tego dieta kopenhaska należy do diet wybitnie skutecznych, bowiem w bardzo krótkim czasie jej trwania, czyli tylko przez 13 dni, pozwala zgubić nawet 20 kilogramów!

 

 

Zasady stosowania diety kopenhaskiej

 

Aby jednak osiągnąć ten rewelacyjny efekt odchudzania, należy bardzo restrykcyjnie stosować się do zaleceń diety:

 

Dietę kopenhaską należy stosować przez 13 dni, ani dnia więcej, ani mniej.

 

Dieta prowadzi do zwiększenia przemiany materii, działa jeszcze po zakończeniu 13-dniowego okresu kuracji, stąd bez obawy, że znowu przytyjemy, możemy powrócić do normalnego sposobu odżywiania.

 

Podczas diety należy ściśle przestrzegać przygotowanego jadłospisu – jeśli wypijemy lampkę wina, piwo, zjemy coś słodkiego, a nawet jeśli będziemy żuć gumę to musimy przerwać kurację. Jeżeli przerwiemy ją przed upływem 6 dni, możemy powrócić do niej i zastosować od początku dopiero po 3 miesiącach.

 

Jeśli stosowaliśmy dietę punkt po punkcie według planu, możemy ją powtórzyć dopiero po roku (wcześniej absolutnie nie można). Zaleca się jednak, aby kurację powtórzyć dopiero po 2 latach.


Podczas stosowania diety codziennie należy wypijać 2 litry niegazowanej wody mineralnej. Wodę pijemy między posiłkami. 

 

Uboczne skutki diety

 

Podczas stosowania diety kopenhaskiej mogą wystąpić pewne skutki uboczne, takie jak wypadanie włosów, problemy z paznokciami oraz z cerą, a nawet omdlenia. Dodatkowo trzeba się liczyć z rozdrażnieniem - nagle bowiem, z dnia na dzień, bardzo rygorystycznie zmniejszmy ilość spożywanych kalorii! Wszystkie te dolegliwości ustąpią po zakończeniu kuracji odchudzającej (najpóźniej do 3-4 tygodni od jej zakończenia).

 

Jak stosować dietę kopenhadzką?

 

W trakcie stosowania diety ściśle trzymamy się opracowanego jadłospisu, dzięki czemu możemy liczyć na spektakularne efekty w odchudzaniu.

 

Przed rozpoczęciem diety kopenhaskiej należy pamiętać, że:

chuda ryba oznacza dorsza lub pstrąga

gruby plaster oznacza 10 dag

wędlina oznacza chudą wędlinę gotowaną lub wędzoną

przyprawy oznaczają sól i pieprz

kawa oznacza kawę rozpuszczalną, z ekspresu lub parzoną

 

Godziny posiłków:

śniadanie: 8.00 - 9.00

obiad: 12.00 – 14.00

kolacja: 17.00 - 18.00

 

Dieta Kopenhadzka - jadłospis na 13 dni

 

Dzień 
ŚNIADANIE (8.00 - 9.00):
1 i 8 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
  OBIAD (12.00 – 14.00):
  2 jajka na twardo, 1/2 mrożonki (lub szklanka) ugotowanego szpinaku (lub brokułów), 1 pomidor       
  KOLACJA (17.00 - 18.00):
  1 duży befsztyk wołowy (200 g), 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

 

 

Dzień 
ŚNIADANIE (8.00 - 9.00):
2 i 9 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
OBIAD (12.00 – 14.00):
  1 duży befsztyk wołowy (200 g), 1/3 główki sałaty lub 5 liści z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, 1 surowy owoc (grejpfrut, jabłko lub ananas)
  KOLACJA (17.00 - 18.00):
  1 gruby plaster (100 g) albo 5 chudszych plasterków szynki (np. drobiowej), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

 

Dzień 
ŚNIADANIE (8.00 - 9.00):
3 i 10 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru, 1 mała kromka pieczywa (grzanka)
OBIAD (12.00 – 14.00):
  1/2 mrożonki (czyli 1 szklanka) gotowanego szpinaku, 1 pomidor, 1 mały surowy owoc (jabłko, grejpfrut)
  KOLACJA (17.00 - 18.00):
  2 jajka na twardo, 1 gruby plaster (100 g) albo 5 chudszych plasterków szynki, 5 liści sałaty z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny

 

Dzień 
ŚNIADANIE (8.00 - 9.00):
4 i 11 1 kubek czarnej kawy, 1 kostka cukru
OBIAD (12.00 – 14.00):
  1 jajko na twardo, 1 duża marchewka, małe opakowanie (100-150 g) serka wiejskiego (twarożku naturalnego)
  KOLACJA (17.00 - 18.00):
  1/2 szklanki kompotu z owoców (ugotowanego bez cukru, owoce zjadamy), 2/3 szklanki jogurtu naturalnego

 

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 276 gości oraz 1 użytkownik.

  • ynymep
lipiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top