Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Dukana (proteinowa)

Dieta Dukana (inaczej zwana proteinową lub białkową) należy do najskuteczniejszych diet ostatnich lat, z tego też powodu szybko stała się odchudzającym hitem na całym świecie. Skąd ten sukces? Dieta jest prosta do stosowania, nie wymaga liczenia kalorii ani przygotowywania wyszukanych posiłków. Nie czujemy też głodu, a chudniemy, i to dużo.

 

DZIEŃ 6

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; Twarożek śniadaniowy z tuńczykiem, porcja dla 2 osób, czas przygotowania - 15 minut:
Składniki: puszka tuńczyka w sosie własnym, kilka ostrych marynowanych papryczek, kilka kaparów, 300 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu, pieprz ziołowy, suszona natka pietruszki, sól
Przygotowanie: Składniki wymieszać, przyprawić pieprzem ziołowym i sola. Wstawić do lodówki na co najmniej 15 minut.
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka (ziarenkowego)

OBIAD: wątróbki drobiowe po węgiersku, porcja dla 4 osób:

Składniki: 0,5 kg wątróbek drobiowych, 1 cebula, 3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, maizena, opakowanie jogurtu naturalnego (180 g)

Przygotowanie: Wątróbki pokroić w paseczki, a cebulę posiekać na drobną kostkę. Cebulę udusić w minimalnej ilości wody, tak aby była szklista, a płyn niemal całkowicie wyparował. Wymieszać cebulę z wątróbkami i papryką, po czym przesmażyć na patelni, uważając, aby potrawa się nie przypaliła. Gdy wątróbki będą już gotowe (powinny być różowe w środku, inaczej mogą nadmiernie stwardnieć), można dodać nieco wody, aby się nie przypaliły. Zaprawić potrawę jogurtem z maizeną i solą. Podawać natychmiast. 

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 gruby plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
KOLACJA: 1 jajko ugotowane na twardo, dowolne ryby z konserwy w sosie własnym

 

 

DZIEŃ 7

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; jajecznica z 2 jajek, do tego można dodać 2 placuszki owsiane
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka homogenizowanego

OBIAD: pstrąg z cytryną i pietruszką, porcja dla 1 osoby:

Składniki: 1 pstrąg, 2 plasterki cytryny, kilka gałązek pietruszki, sól, pieprz

Przygotowanie: Wymyć pstrąga pod zimną wodą. Jeśli mamy całego pstrąga, uciąć płetwy i ogon, delikatnie wyciąć kręgosłup i głowę, tak aby pozostał sam filet bez ości. Rybę osolić i doprawić pieprzem, do środka włożyć pietruszkę i cytrynę, dokładnie spiąć wykałaczkami. Odłożyć do lodówki na mniej więcej pół godziny, aż przejdzie nadzieniem i przyprawami. Smażyć na patelni lekko natłuszczonej olejem lub na grillu. Usunąć cytrynę ze środka. Nadaje się na główne danie obiadowe, doskonale pasuje z twarożkiem czosnkowym jako sosem lub innymi dodatkami na bazie nabiału.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 jogurt naturalny bez cukru
KOLACJA: bliny z otrębów, 2 grube plastry szynki z indyka (lub kurczaka)

 

 

PROTAL II: FAZA RÓWNOMIERNEGO RYTMU

(NAPRZEMIENNA KURACJA PROTEINOWA)

  

Przykładowy jadłospis:

Można stosować jadłopis z poprzednej fazy Protal I, tylko należy wprowadzić do jadłospisu warzywa (oczywiście te dozwolone). Jeśli jednak chcemy odmiany, warto zajrzeć do poniższych propozycji:

 

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; Sałatka bałkańska, porcja dla 2-3 osób:
Składniki: 2 pomidory, 1 duża papryka, 1 mała cebula, 1 mały ogórek, 100 g sera feta light, sól, pieprz
Przygotowanie: Usunąć z papryki gniazda nasienne, pokroić ją w kostkę. Pokroić również cebulę oraz ogórek w słupki, a pomidor na dość spore kawałki. Połączyć składniki sałatki, posypać obficie pokruszonym serem feta, doprawić solą i pieprzem. Podawać jako samodzielne danie, dodatek do placków warzywnych lub jakichkolwiek pieczonych mięs.
Porada: W bałkańskim oryginale (sałatka szopska) papryka często jest pieczona aż do zwęglenia skórki, która później jest usuwana.

II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka homogenizowanego

OBIAD: cytrusowy pstrąg z grilla, porcja dla 2 osób:

Składniki: 2 filety z pstrąga, 1 cytryna,  korzeń imbiru, sól, pieprz

Przygotowanie: Cytrynę i korzeń imbiru pokroić w plasterki, którymi dokładnie należy obłożyć oba filety. Przyprawić rybę solą i pieprzem. Włożyć na mniej więcej godzinę do lodówki. Zdjąć cytrynę i imbir, smażyć rybę na patelni teflonowej, natłuszczonej lub grillu. Podawać z sosem jogurtowym i/lub z warzywami z grilla albo z wody.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 jogurt naturalny bez cukru
KOLACJA: 1-2 grube plastry szynki, sałatka z 1 pomidora, ogórka, rzodkiewek, liści sałaty zielonej

 

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 1-2 jajka ugotowane na twardo z 2 pomidorami
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka twarogowego light

OBIAD: kapusta z mięsem a'la bigos, porcja dla 4 osób:
Składniki: 200 g kiszonej kapusty, 100 g pieczonej wołowiny, kawałek wędzonego kurczaka, kilka suszonych grzybów, 1 duża cebula,  1 marchewka, liść laurowy, ziele angielskie, papryka mielona, przyprawa do bigosu, pieprz, sól
Przygotowanie: Mięso, cebulę i namoczone w wodzie grzyby pokroić w drobną kostkę. Mięso doprawione pieprzem gotować w niewielkiej ilości wody (nie dłużej niż pół godziny), po czym pokroić je na małe kawałki (wodę odlać, ale zachować). Kapustę kiszoną wypłukać i posiekać, a następnie gotować ją razem Z tartą marchewką, liściem laurowym i dwoma ziarnami ziela angielskiego (woda powinna przykrywać kapustę). Gdy kapusta będzie już miękka, odebrać ewentualny nadmiar wody i wrzucić do niej mięso wraz z wywarem, w którym się gotowało. Gotować dalej mniejwięcej pół, godziny, doprawiając do smaku solą, pieprzem, przyprawą do bigosu i papryką. Podawać jako samodzielne danie lub w fazie III z kromką chleba.
Porada I: Nigdy dość gotowania bigosu, dotyczy to również bigosów a'la Dukan. Gotuj swój bigos najdłużej, jak się da, i odgrzewaj go najczęściej, jak możesz. Będzie coraz lepszy.
Porada II: Coraz popularniejsze jest zaprawianie bigosu przecierem pomidorowym. Ty również możesz tak zrobić.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: sałata zielona z ogórkiem skropiona cytryną, 1 plaster szynki

KOLACJA: zupa-krem z brokułów:

Składniki: 1 brokuł (lub mrożonka), 1 marchew, 1 pietruszka, 1 por, 1 kostak rosołowa, sól, pieprz

Przygotowanie: Pokrojone warzywa gotujemy z kostką rosołową i przyprawamy jako zupę; studzimy przez 10 minut, potem miksujemy blederem na jednolity krem. Całość można ozdobić łyżeczką jogurtu naturalnego.

 

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 1-2 plastry szynki drobiowej (lub z indyka), 1 duży ogórek, 1-2 pomidory, rzodkiewki
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 1 jogurt naturalny bez cukru 

OBIAD: chłodnik z botwinką, porcja dla 4 osób:
Składniki: pęczek botwinki, kawałek marchewki, 1 łodyga selera naciowego, pół ogórka, 2 jajka, 250 ml kefiru, pęczek koperku
Przygotowanie: Botwinkę umyć i pokroić na kawałki (część odłożyć na chwilę na bok), marchewkę i seler naciowy pokroić na cienkie plasterki. Zmiksować warzywa. Pokroić ogórek w kostkę i dorzucić go do masy warzywnej, podobnie jak odłożoną część botwinki i część kefiru. Dokładnie wszystko wymieszać. Dolać resztę kefiru i dorzucić posiekany koperek, jeszcze raz dokładnie wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Po wyjęciu jeszcze raz przemieszać, dodać ugotowane na twardo i pokrojone jajka. Nakładać do czarek.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 100 g białego serka (ziarenkowego)
KOLACJA: pomidory a'la mozzarella z bazylią: krążki pomidorów przekładamy mozzarellą i posypujemy bazylią i przyprawami do smaku

 

DZIEŃ 4

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; sałatka grecka: ser feta, 1 ogórek, 1-2 pomidory, sałata lodowa, oliwki, sól, pieprz, sok z cytryny; fetę i warzywa kroimy w kostkę, mieszamy, doprawiamy cytryną i przyprawami.
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka homogenizowanego

OBIAD: pierś z kurczaka z warzywami, porcja dla 2 osób:

Składniki: 1 duża pierś z kurczaka, 1 opakowanie mrożonki warzywnej (brokuły, kalafior, marchew), przyprawy

Przygotowanie: Filet z kurczaka kroimy w podłużne paski i wrzucamy do rozgrzanego rondla, dolewamy pół szklanki wody, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Gotujemy do miękkości, po zym wrzucamy mrożonkę warzywną. Gotujemy do miękkości, pod koniec doprawiamy do smaku. 

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 plaster szynki z kurczaka (lub z indyka), 1 pomidor
KOLACJA: ryba z konserwy (w sosie własnym), zielona sałata skropiona cytryną

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 371 gości oraz 0 użytkowników.

wrzesień 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top