Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta Dukana (proteinowa)

Dieta Dukana (inaczej zwana proteinową lub białkową) należy do najskuteczniejszych diet ostatnich lat, z tego też powodu szybko stała się odchudzającym hitem na całym świecie. Skąd ten sukces? Dieta jest prosta do stosowania, nie wymaga liczenia kalorii ani przygotowywania wyszukanych posiłków. Nie czujemy też głodu, a chudniemy, i to dużo.

 

2 razy w tygodniu wprowadzamy tzw. odświętny posiłek:

Czyli możemy zjeść dwa razy w tygodniu każde danie, o którym marzyliśmy przez cały czas trwania diety, np. schabowy czy bigos. Ale pamiętajmy, że może to być tylko jedna porcja tego dania, bez dokładek. Posiłki te też muszą być rozłożone w czasie, czyli nie jemy ich dzień po dniu, tylko w odstępach, np. co 2-3 dni.

 

WAŻNE:

Raz w tygodniu przez 1 dzień jemy znowu wyłączni proteiny – to warunek konieczny i bezdyskusyjny, jeśli chcemy utrzymać nową wagę i znowu nie przytyć.

 

PROTAL IV: KURACJA OSTATECZNEJ STABILIZACJI WAGI 

 

W SRÓCIEprzez 1 dzień w tygodniu, do końca życia, jemy wyłącznie proteiny

 

To faza definitywnej stabilizacji nowej sylwetki, której celem jest zachowanie wagi do końca życia. Aby już nigdy więcej nie przytyć, należy do końca życia przez jeden dzień w tygodniu (wybór dnia jest dowolny, może to być np. czwartek) stosować ścisłą dietę proteinowej z fazy uderzeniowej Protal I. Dodatkowo codziennie jemy 3 łyżki stołowe otrąb owsianych.

 

Zalecenie to nie podlega negocjacjom, jeśli chcemy być szczupli i piękni do końca życia.

 

Dieta Dukana - jadłospis:

 

PROTAL I: FAZA UDERZENIOWA

 

Przykładowy jadłospis:

 

DZIEŃ 1

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 200 g chudego białego sera, 1 plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 1 jogurt naturalny bez cukru

OBIAD: dorsz w mleku, porcja dla 2 osób

Składniki: 0,5 kg filetów z dorsza, pół cebuli, liść laurowy, sól, biały pieprz, mleko o niskiej zawartości tłuszczu

Przygotowanie: Dorsza rozmrozić, zalać zimną wodą, osolić, zagotować i natychmiast odlać wodę. Operację powtórzyć, ale już bez solenia. Rybę delikatnie wyjąć, położyć na talerzu, posypać solą, pieprzem, pokruszonym liściem laurowym i posiekaną cebulą. Zagotować mleko, umieścić rybę z cebulą w małym rondelku, delikatnie zalać gorącym mlekiem i gotować kilka minut.
Porada: Odrobina kurkumy dodana do mleka nada dorszowi i cebuli ciekawy żółty odcień

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 gruby plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
KOLACJA: filet z łososia z przyprawami pieczony lub marynowany lub usmażony bez tłuszczu

 

 

DZIEŃ 2

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 1 lub 2 chude jogurty naturalne, 1 plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 1 serek wiejski (ziarenkowy)

OBIAD: pieczone, grillowane lub ugotowane udko z kuczaka, przyprawione ziołami i czosnkiem do smaku

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 gruby plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
KOLACJA: jajecznica z 2 jaj; do niej bliny z otrębów (placuszki owsiane), porcja dla 2 osób:

Składniki: 1 całe jajko, 3 łyżki otrąb owsianych, 1 łyżka niskotłuszczowego serka, pieprz ziołowy, sól
Przygotowanie: Pomieszać produkty, doprawić je pieprzem ziołowym i solą, po czym usmażyć bliny na teflonowej patelni.

Porada: Można podawać z jogurtem, wędzonym łososiem, siekaną cebulą i kaparami. Kompozycja dodatków zależy od jedzącego - blin jest tylko podstawą.

 

DZIEŃ 3

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; twarożek czosnkowy, porcja dla 2 osób, czas przygotowania - 20 minut:
Składniki: 300 g twarożku o niskiej zawartości tłuszczu, 2 ząbki czosnku, sól
Przygotowanie: Ząbki czosnku drobno posiekać, zetrzeć z solą za pomocą noża na jednolitą pastę, wymieszać z twarożkiem. Odstawić do lodówki na co najmniej 15 minut. Można podawać z placuszkami owsianymi lub jako samodzielne danie śniadaniowe.
Porada: Można doprawić twarożek pieprzem albo dowolnymi przyprawami. W metodach doprawiania twarożku jedynym ograniczeniem jest Twoja wyobraźnia.

II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 1 jogurt naturalny bez cukru

OBIAD: eskalopki cielęce, porcja dla 2 osób;

Składniki: 250 g kotletów cielęcych, 1 jajko, suszony tymianek, kilka pieczarek, pół cebuli, sól, pieprz

Przygotowanie: Kotlety rozbić na cienkie plastry. Panierować w jąjku z pieprzem oraz tymiankiem i smażyć na patelni teflonowej. Odłożyć w ciepłe miejsce. Posiekać cebulę, dusić ją z odrobiną wody. Gdy się zeszkli i płyn ulegnie redukcji, dodać pokrojone drobno pieczarki. Dusić, aż pieczarki będą się nadawały do jedzenia. Przyprawić solą i pieprzem. Kotlety podawać z cebulą i położonymi na wierzchu pieczarkami.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 gruby plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
KOLACJA: filet z łososia, przyprawiony, usmażony lub upieczony w folii

 

DZIEŃ 4

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 200 g białego serka homogenicowanego, 1 jajko na miękko
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 1 jogurt naturalny bez cukru

OBIAD: pierś z kurczaka zapiekana w jogurcie greckim, porcja dla 4 osób:

Składniki: 2 piersi z kurczaka, jogurt grecki light, 2 ząbki czosnku, papryka słodka mielona, przyprawa do kurczaka, sól

Przygotowanie: Piersi z kurczaka pokroić na dość grube podłużne plastry i zalać na noc marynarą z jogurtu greckiego, papryki mielonej, odrobiny przyprawy do kurczaka i posiekanego czosnku. Posolić. Pozostawić w marynacie na kilka godzin. Piec do przyrumienienia kurczaka (około 35-45 minut) w piekarniku nagrzanym do 180°C.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 gruby plaster szynki z indyka (lub kurczaka)

KOLACJA: krewetki zapiekane z serkiem homogenizowanym, porcja dla 4 osób:

Składniki: 2 jaja, 250 g serka homogenizowanego o małej zawartości tłuszczu, 150 g krewetek koktajlowych,  sól, pieprz, 1 ząbek czosnku, pół łyżki startego imbiru, pęczek koperku

Przygotowanie: Do ubitych jaj dodać imbir, czosnek, posiekany koperek i krewetki. Dodać serek homogenizowany, doprawić solą i pieprzem. Dokładnie wszystko wymieszać i wlać do delikatnie natłuszczonej formy. Piec około 45 minut w temperaturze 180-200°C.

 

DZIEŃ 5

ŚNIADANIE: kawa lub herbata bez cukru, może być słodzik i mleko do kawy; 1 lub 2 chude jogurty naturalne, 1 plaster szynki z indyka (lub kurczaka)
II ŚNIADANIE (jeśli jadamy) między 10.00 i 11.00: 100 g białego serka homogenizowanego

OBIAD: łosoś z marynarskim sosem kaparowym, porcja dla 4 osób:

Składniki: 2 dzwonka łososia, kilka kaparów, ćwierć szklanki octu, kilka gałązek pietruszki, maizena, pieprz biały

Przygotowanie: Łososia usmażyć na patelni, po czym przełożyć go w ciepłe miejsce, a na patelnię wlać trochę octu, wrzucić kilka kaparów i podgrzewać, redukując płyn. Aby zagęścić sos, dorzucić łyżkę maizeny i ewentualnie dolać nieco wywaru z kostki rosołowej, a na samym końcu posiekaną natkę pietruszki. Doprawić pieprzem. Podawać łososia polanego sosem.
Porada: Zamiast octu można dodać płyn ze słoiczka z kaparami.

PODWIECZOREK (jeśli jadamy) ok. 16.00: 1 jogurt naturalny bez cukru
KOLACJA: 1-2 grube plastry szynki z indyka (lub kurczaka), 1-2 jaja na twardo

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 232 gości oraz 0 użytkowników.

lipiec 2018
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top