Kategoria czwarta: Owoce morza |
Krewetki szare i różowe, gambasy (krewetki olbrzymie), kraby, krab pustelnik, brzegówki, homary, małe i duże langusty, ostrygi, mule, muszlaki i muszle świętego Jakuba (przegrzebki) |
Kategoria piąta: Drób |
Wszelki drób jest dozwolony oprócz ptactwa o płaskich dziobach, kaczek i gęsi; nie wolno jeść skóry |
Kurczak, bez skóry, najlepiej więc nie jeść skrzydełek, a jeść filety i udka |
Indyk, najlepiej filety i udka |
Perliczki, gołębie, przepiórki |
Dziczyzna: bażanty, kuropatwy, dzikie kaczki, ale chude |
Króliki |
Kategoria szósta: Chude wędliny |
Chuda szynka i wędlina z indyka, kurczaka lub wieprzowa light; zabroniona jest tłusta szynka, surowa lub wędzona, golonka |
Kategoria siódma: Jaja |
Można je przyrządzać na miękko, na twardo, sadzone, omlet, jajecznica (smażona bez dodatku tłuszczu) |
Kategoria ósma: Chudy nabiał |
Jogurty, serki homogenizowane, twarożki - wszystkie niezawierające tłuszczu i nie słodzone cukrem (mogą być słodzone słodzikiem lub stewią); nie zalecane są z dodatkami owoców, jeśli jednak trudno nam się bez nich obyć można zjeść maksymalnie dwa razy dziennie; jednak ci, którzy pragną od razu uzyskać piorunujące efekty kuracji, powinni zrezygnować z owocowych dodatków |
Kategoria dziewiąta: 1,5 litra płynów dziennie |
Picie płynów w takiej ilości jest obowiązkowe, bez nich może zatrzymać się proces utraty wagi. Wskazane są wszystkie wody, zwłaszcza źródlane lekko moczopędne; można pić wodę gazowaną, ale bez dodatków soli; do ilości płynów wliczamy herbatę, kawę, herbatki ziołowe (wszystko bez cukru); coca-cola lihgt i inne napoje z 1 kalorią na szklankę; można pić napoje gazowane słodzone spartanem (jeśli ciężko nam znieść tę kurację, pozbawioną cukru) |
Środki wspomagające: |
Dozwolone: |
Chude mleko, świeże lub w proszku, można dodać do kawy, wyrobu sosów itp. |
Aspartam (słodzik) |
Polecane jest używanie takich przypraw, jak: ocet, zioła, tymianek, czosnek, pietruszka, cebula, szalotka, szczypiorek i inne |
Korniszony i marynowane cebulki, ale jako przyprawy, czyli w małych ilościach |
Cytryna, używana jako przyprawa |
Sól i musztarda, ale z umiarem |
Guma do żucia |
Zabronione: |
Cukier, ale można używać aspartamu (słodzik) |
Ketchup |
Wszystkie oleje, nawet oliwa z oliwek |
PROTAL II: FAZA RÓWNOMIERNEGO RYTMU (NAPRZEMIENNA KURACJA PROTEINOWA) |
W SRÓCIE: jemy na przemian albo czyste proteiny, albo proteiny i warzywa; faza trwa do momentu uzyskania wymarzonej wagi
Naprzemiennie jemy przez 5 dni (lub 7 - ilość dni wybieramy sami) czyste proteiny, a przez następne 5 (lub 7 dni) – proteiny z warzywami, i tak na zmianę, aż do osiągnięcia wymarzonej wagi. Dlatego nie ma określonego czasu trwania tej fazy, może trwać 2 miesiące, albo nawet pół roku. Wszystko zależy od tego, ile chcemy schudnąć. |
Do wcześniejszego jadłospisu proteinowego dodajemy warzywa, ale nie wszystkie:
Warzywa dozwolone:
Pomidory, ogórki, rzodkiewki, szpinak, szparagi, pory, zielona fasolka szparagowa, kapusta, grzyby, seler, koper, wszystkie sałaty włącznie z cykorią, boćwina, bakłażany, cukinia, papryka; rzadko można zjeść również marchew i buraki (ale nie przy każdym posiłku) |
Warzywa zabronione:
Warzywa zawierające skrobię: ziemniaki, ryż, kukurydza, groch, zielony groszek, groch łuskany, bób, soczewica, fasola flażoletka; nie wolno jeść awokado, stosowane np. w sałatkach z warzywami; karczochy i salsefie |
Warzywa jemy w formie surówek, gotowane. Dozwolona jest nieograniczona ilość warzyw.
WAŻNE: trzymamy się rytmu naprzemiennego i nigdy nie rezygnujemy z fazy proteinowej z warzywami, mimo, że podczas jej trwania proces zrzucania kilogramów wyhamowuje. Rzeczywiście kilogramy zrzucamy podczas fazy czysto białkowej, ale faza z warzywami jest niezbędna dla naszego organizmu i chroni nas przed wyniszczeniem go i powikłaniami zdrowotnymi.
Jaki wybrać rytm dla kuracji naprzemiennej?
Rytm 5/5 - czyli 5 dni czystych protein z następującymi po nich 5 dniami protein połączonych z warzywami; najskuteczniejszy i najpopularniejszy Rytm 1/1 - czyli jeden dzień proteinowy na zmianę z dniem proteinowym z warzywami. To rozwiązanie dla osób, którym brak silnej woli, lub z niewielką nadwagą, które chcą schudną poniżej 10 kg. Rytm 2/7 - 2 dni protein, a potem 7 dni protein z warzywami. Dla osób o minimalnej nadwadze Rytm 2/0 - 2 dni protein, potem 5 dni zwyczajnych, bez specjalnej diety, ale również bez objadania się. Jest to dobre rozwiązanie dla kobiet, które chcą się pozbyć cellulitu, szczupłych w górnych partiach, ale o szerokich biodrach i udach. Taka kuracja pozwala uzyskać świetnie wyniki w miejscowej utracie kilogramów. |
PROTAL III: KURACJA UTWALAJĄCA WAGĘ |
W SRÓCIE: jemy proteiny, warzywa i większość normalnych produktów; trwanie fazy: 10 dni na każdy utracony kilogram
Czas trwania kuracji utrwalającej wagę oblicza się zależnie od utraconej wagi: stosujemy ją przeliczając 10 dni nowej kuracji na każdy utracony kilogram (np. jeśli schudliśmy 12 kg, stosujemy tę fazę przez 120 dni, 10 kg – 100 dni, 20 kg – 200 dni). Zadaniem tej fazy jest utrwalenie uzyskanej wagi i niedopuszczenie do pojawienia się efektu jo-jo, czyli szybkiego ponownego przybrania na wadze. To okres, w którym należy być szczególnie ostrożnym, by nie wrócić do poprzedniej wagi. Od tej pory oprócz protein i warzyw, które możemy jeść równocześnie, wprowadzamy do jadłospisu niewielkie ilości innych produktów, np. chleb, owoce, ryż. |
Produkty, które możemy jeść:
Proteiny i warzywa (te, które jedliśmy w poprzednich fazach) |
Do jadłospisu DZIENNEGO wprowadzamy:
2 kromki pełnoziarnistego chleba |
1 porcję owoców, oprócz bananów, winogron i czereśni oraz owoców suchych (orzechów laskowych, włoskich, nerkowca, orzeszków ziemnych, migdałów, pistacji) |
1 porcję sera w ilości 40 g - chodzi o sery twarde typu gouda, rebchlon, i inne, należy unikać serów powstałych z fermentacji, czyli camembert, roquefort, ser kozi |
Do jadłospisu TYGODNIOWEGO wprowadzamy:
2 porcje produktów skrobiowych: ziemniaki, ryż (porcja wynosi maksymalnie do 125 g), kukurydza, makaron (porcja wynosi 200 g), kuskus, soczewica |
Wprowadzamy również nowe rodzaje mięs:
udziec jagnięcy, schab wieprzowy, gotowana szynka |