Białko roślinne i ekologiczne warzywa
Manfred Kohnlechner należy do najgłośniejszych lekarzy niemieckich, stosujących terapie naturalne. Swoich pacjentów leczy tzw. dietą pełnowartościową, czyli opartą na żywności naturalnej, nie zawierającej cukru rafinowanego.
W skład diety, opracowanej przez niemieckiego lekarza, wchodzą duże ilości białka, głównie roślinnego. Dopuszczalna jest też niewielka ilość mięsa. Poza tym posiłki muszą składać się z produktów z pełnego zboża, jogurtu, a także owoców i warzyw. |
Według dr Kohnlechnera bardzo ważne jest, aby we wszystkie produkty spożywcze zaopatrywać się w sklepach ze zdrową żywnością oraz na targach warzywno-owocowych. Przy zakupach istotne jest, by żywność była świeża i nie przetworzona. Z jadłospisu więc trzeba koniecznie wyeliminować produkty wędzone, gotowe dania (np. w słoikach, mrożone), konserwy, itp. Warzywa i owoce powinny pochodzić z upraw, na których nie stosuje się nawozów. W procesie przygotowywania posiłków ostrożnie należy stosować sól i tłuszcze.
Woda, herbatki z ziół i yerba mate
Wszystkie dzienne jadłospisy, opracowane przez dr Kohnlechnera, składają się z potraw podobnych do siebie pod względem zawartych w nich składników. Stosując tę dietę nie ma mowy o głodzeniu się – między posiłkami można jeść owoce, pić dużo wody mineralnej, ziołowych herbatek oraz yerba mate. Taka zmiana stylu odżywiania w prosty sposób pozwoli zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Trzy fazy diety
Dieta składa się z trzech faz:odtruwania organizmu, uodpornienia go i na końcu zmiany stylu odżywiania.
FAZA I: ODTRUWANIE ORGANIZMU |
W trakcie pierwszej fazy odtruwany jest organizm, dochodzi do zaktywizowania przemiany materii. W tym czasie organizm nie otrzymuje żadnych nowych toksyn.
FAZA II: UODPORNIENIE |
W tej fazie diety najważniejsza jest żelazna dyscyplina, chodzi bowiem o zlikwidowanie zaburzeń immunologicznych. Dieta pozwala również ustalić czy pacjent nie cierpi na tzw. ukryte uczulenie na pewne pokarmy.
FAZA III: ZMIANA STYLU ŻYWIENIA |
Zmiana sposobu odżywiania polega na przestawieniu się na pożywienie bogate w substancje budulcowe, witaminy, minerały i mikroelementy.
Przykładowe dania - przepisy dr Kohnlechnera
FAZA I: Odtruwanie organizmu
Musli z jogurtem |
Składniki:
½ łyżki kiełków pszenicy
½ łyżki pełnoziarnistych płatków owsianych
½ łyżki wiórków kokosowych
1 łyżeczka miodu
200 g jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do miseczki z zalewamy jogurtem lub zsiadłym mlekiem.
Suflet z ziemniaków i grzybów |
Składniki:
50 g ziemniaków
50 g grzybów (mogą być pieczarki lub boczniaki)
5 g mąki ziemniaczanej
5 g drobno zmielonych ziaren pszenicy
10 g twardego sera
¼ cebuli
przyprawy ziołowe
sól
Przygotowanie:
Ziemniaki ugotować, zmieszać na zimno z mąką ziemniaczaną, olejem i startym serem, posolić. Masę włożyć do naczynia żaroodpornego, dodać grzyby, resztkę sera i przyprawy. Piec w temp. 200° na złocisty kolor.
Delikatne awokado |
Składniki:
½ dużego awokado
cytryna
sól
nieco miodu
Przygotowanie:
Awokado przyprawiamy cytryną, solą i miodem.
Zobacz podobne artykuły:
dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta makrobiotyczna, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta Diamondów, 5 kilo mniej, dieta owsiankowa: 1 kg w 1 dzień, dieta owsiankowa (3 fazy), dieta alkaliczna (zasadowa), 9:1 - dieta Jennifer Aniston, dieta pokrzywowa, dieta ze świeżych soków roślinnych, dieta zgodna z grupą krwi, odchudzanie według faz ksieżyca, Strażnicy Wagi, ekspresowa dieta Beyonce, ekspresowa dieta Gwyneth Paltrow, ekspresowa dieta Mariah Carey, Miley Cyrus: tylko 44 kg!, jakie właściwości mają rodzime warzywa?