Oczyszczające polisacharydy
Najważniejszą rolę spełniają takie polisacharydy jak błonnik, hemicelulozy, pektyny i gumy. Dostarczają je nasiona roślin, czereśnie, śliwki, migdały, nasiona lnu, lucerny i pigwy oraz owoce i jarzyny (najwięcej: cytrusy, jabłka i marchew).
Uzdrawiająca moc diety bogatoresztkowej
Dietę bogatoresztkową powinny stosować przede wszystkim osoby z problemami jelitowymi. Jest polecana w zespole jelita drażliwego, polegającym na zaburzeniu motoryki i czynności wydalania. Stosuje się ją również w profilaktyce kamicy żółciowej i cukrzycy oraz w leczeniu (obniżaniu) wysokiego cholesterolu we krwi.
Jak stosować dietę bogatoresztkową?
Podstawową zasadą diety jest wprowadzenie do jadłospisu jak największej ilości produktów gruboziarnistych, takich jak: otręby, płatki owsiane, kasza gryczana, kasza jęczmienna, które przez pobudzenie perystaltyki jelit skracają tzw. pasaż jelitowy, ograniczając w naturalny sposób kontakt rozmaitych szkodliwych substancji z błoną śluzową jelita. |
W diecie bogatoresztkowej należy przestrzegać następujących zasad:
Obiad powinien składać się z zupy i drugiego dania |
Kaszę należy jeść z łagodnie przyprawionym chudym mięsem, gotowanym lub duszonym |
Do smażenia używamy tylko oleju słonecznikowego, arachidowego lub sojowego |
Zupy gotujemy wyłącznie na wywarach z jarzyn, doprawionych kostką rosołową (osoby preferujące zupy gęste powinny zagęszczać je jedynie odrobiną mąki lub mlekiem) |
W sezonie letnim jemy również zupy owocowe |
Produkty mleczne powinny być niskotłuszczowe |
Ser i twarogi z chudego mleka możemy łączyć z razowym pieczywem i żytnim lub z siemieniem lnianym |
Należy ograniczyć spożycie jajek do 2 tygodniowo |
Usuwamy z jadłospisu cukier, słodycze, mocną herbatę (zastępujemy ją herbatkami ziołowymi) |
Zalecane jest jadanie ryb: karmazynów, dorszów, sandaczy, szczupaków, linów i leszczy |
Dieta bogatoresztkowa - przykładowe danie:
Przepis na dietetyczną zupę z jabłek z różą:
Składniki:
20 dag surowych owoców róży
0,75 l wody
40 dag lekko kwaskowatych jabłek
filiżanka słodkiej śmietany
łyżeczka mąki
cukier
Przygotowanie:
Owoce róży zalewamy wrzącą wodą i gotujemy na silnym ogniu. Następnie przecedzamy i mocno odciskamy. Tak samo postępujemy z jabłkami. Po ugotowaniu jabłka przecieramy aż do uzyskania wywaru, który zagęszczamy śmietanką i mąką. Całość powtórnie gotujemy. Następnie wlewamy wywar z róży, słodzimy do smaku i natychmiast podajemy z grzankami lub ugotowanym osobno makaronem.
Zobacz podobne artykuły:
dieta bioskładnikowa, dieta makrobiotyczna, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta Diamondów, dieta dr Kohnlechnera, 5 kilo mniej (superprodukty), dieta owsiankowa: 1 kg w 1 dzień, dieta owsiankowa (3 fazy), dieta paleo, dieta w zespole jelita drażliwego, dieta w schorzeniach trzustki, dieta obniżająca cholesterol, 13 rad na niski cholesterol