Przełomowa dieta Atkinsa
W 1972 roku nowojorski kardiochirurg dr Robert Atkins opublikował książkę Dr. Atkins' Diet Revolution, w której opisał kontrowersyjne i rewolucyjne jak na tamte czasy nowe zasady żywieniowe, pozwalające bez wysiłku i bez liczenia kalorii szybko zrzucić zbędne kilogramy. Zarówno książka, jak i dieta z miejsca stały się dietetycznym przebojem.
Jemy tłuszcz i chudniemy!
Głównym założeniem tej diety jest spożywanie jak największej ilości tłuszczów, które powinny być łączone z białkami, oraz wyeliminowanie do minimum cukrów oraz węglowodanów.
Zjadanie nadmiernej ilości węglowodanów powoduje, że narażamy się na zwiększenie produkcji insuliny, odpowiadającej za wchłanianie i przyswajanie składników odżywczych, w szczególności węglowodanów. To powoduje szybkie wchłonięcie tego, co spożyliśmy. Niezużyte składniki odżywcze magazynują się w naszym organizmie i w ten sposób odkłada się w nim tłuszcz.
Jeśli zastosujemy plan żywieniowy zaproponowany przez dr Atkinsa, nasz organizm, pozbawiony węglowodanów i cukrów, sięgnie po zapasy zmagazynowane w tkance tłuszczowej i w ten sposób zaczniemy chudnąć. |
Proces ten nazywa się kwasicą ketonową. My odczuwamy ten proces w ten sposób, że zmniejsza się nam apetyt, a co za tym idzie mniej jemy.
Jeśli zdecydujemy się na odchudzanie według dr Atkinsa, w naszym jadłospisie znajdą się mięso, ryby, sery, jajka i niewielka ilość warzyw. |
Stosując się do zaleceń żywieniowych dr Atkinsa – dzięki czemu wystąpi w naszym organizmie wyżej opisany proces kwasicy ketonowej, spalającej tłuszcz - będziemy czuli mniejszy głód, spożywali mniejsze posiłki i chudli.
Jak stosować dietę Atkinsa?
Przygotowanie posiłków jest proste, a co ważne - nie liczymy kalorii i nie głodujemy! Musimy jednak pamiętać o ścisłym stosowaniu zaleceń dietetycznych dr Atkinsa.
Dieta dr Atkinsa składa się z 4 faz:
FAZA I: PRZYGOTOWAWCZA |
Trwa 14 dni i możemy zrzucić nawet 7 kilogramów. Jemy tylko 20 g węglowodanów dziennie, spożywamy 3 duże posiłki i dwa małe.
Produkty zabronione: |
warzywa zawierające dużo skrobi, takie jak np. ziemniaki, kukurydza |
pieczywo, zboża, makarony |
chudy nabiał |
owoce |
orzechy |
cukier |
kofeina |
alkohol |
Produkty dozwolone: |
bogate w proteiny, czyli wszystkie gatunki mięsa (kurczak, indyk, wieprzowina, wołowina), jaja, owoce morza |
bogate w tłuszcze: oliwa z oliwek, olej roślinny, masło, awokado, majonez |
niskowęglowodanowe warzywa, głównie zielone warzywa liściaste (powinny stanowić one większość z 20 gram zalecanych węglowodanów, dostarczanych organizmowi, lecz ich ilość nie powinna przekraczać 3 szklanek dziennie) |
inne (dawka dzienna): - 10-20 oliwek - porcja bezcukrowej bitej śmietany - kilka łyżeczek niesłodzonej śmietanki do kawy - 3 łyżki soku z cytryny lub limonki |
FAZA II: DALSZEJ UTRATY WAGI |
Dokładny czas trwania drugiej fazy nie jest sztywno ustalony, stosujemy go do momentu aż zostanie nam około 2-5 kilogramów do zrzucenia.
Zasady obowiązujące w II fazie:
1. Stopniowo, z każdym kolejnym tygodniem trwania II fazy diety, zwiększamy ilość węglowodanów w menu o 5 gram, czyli w pierwszym tygodniu dodajemy 5 gram, w następnym tygodniu kolejne 5 gram, i tak dalej, aż do momentu, kiedy do schudnięcia zostanie nam tylko ok. 2-5 kilogramów. |
Dodajemy więc stopniowo: |
- biały ser |
- warzywa zawierające skrobię |
- rośliny strączkowe |
- owoce |
- pełnoziarniste przetwory |
Przykładowo te dodatkowe 5 gram węglowodanów znajduje się w: |
- 125 gram mozzarelli lub białego sera |
- pół szklanki serka wiejskiego |
- pół szklanki kremówki |
2. Jeśli produkty z nowego menu powodują ponowne przybieranie na wadze lub wzmożenie apetytu, należy je odstawić. |
FAZA III: PRZED UTRZYMANIEM WAGI |
Ten etap jest dosyć długi – trwa od 2 do 3 miesięcy, podczas których tracimy około pół kilograma tygodniowo.
Zasady obowiązujące w III fazie:
Trzymamy się dalej zasady stopniowego dodawania węglowodanów z drugiej fazy, z tą różnicą, że możemy dodawać już po 10 g w każdym kolejnym tygodniu, ale tylko wtedy, kiedy wciąż chudniemy, jeśli zaczniemy tyć - musimy je wycofać. |
Przykładowo zalecane dodatkowe 10 gram węglowodanów znajduje się w: |
- 1/2 jabłka |
- 12 czereśniach |
- 12 winogronach |
- 1 brzoskwini |
- 1/2 grejpfruta |
- 1 szklance truskawek |
- 3/4 szklanki melona |
- 1 kiwi |
- 1/3 banana |
- 1 śliwce |
- 1/2 szklanki orzechów |
- 1/2 szklanki migdałów |