Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Detoks (oczyszczająca organizm w 4 tygodnie)

Dietę detoksykacyjną, czyli oczyszczającą organizm z toksyn, opracowała m.in. Natalia Rose, certyfikowana dietetyczka kliniczna, dyrektor ds. odżywiania w Elizabeth Arden Spa w Nowym Jorku. Usunięcie toksyn z organizmu doskonale ułatwia pozbycie się dodatkowych kilogramów. 

 

Jak stosować dietę detoksykacyjną?

 

Główne zasady diety:

 

Postawę jadłospisu stanowią nieprzetworzone, czyli surowe warzywa i wybrane świeże owoce, połączone z gotowanymi warzywami i gotowaną rybą. Zestawienie surowych warzyw i owoców z gotowanymi sprawia, że całość jest lepiej trawiona (niż sama surowizna).

 

 

Rano, zamiast śniadania, pijemy sok warzywny z zielonych roślin: sałaty, kapusty, szpinaku, który oczyszcza krew i dostarcza składników mineralnych (przepis poniżej). Pamiętajamy również, aby po przebudzeniu wypić litr wody.

 

Na obiad jemy sałatkę z warzyw liściastych z dodatkiem sera koziego, sera feta, jajek lub grillowanej lub gotowanej ryby. Można też wypić do tego surowe i niepasteryzowane mleko.

 

Na kolację spożywamy treściwe posiłki. Pierwszego dnia stosowania diety najlepiej jest zjeść na kolację sałatkę z zielonych warzyw, w ciągu następnych dni jemy nasze ulubione warzywa, ugotowane na parze, posypane startym kozim serem lub rybę ugotowaną na parze lub grillowaną z dodatkiem warzyw.

 

Co możemy jeść, a czego nam nie wolno?

 

Produkty, które możemy jeść w nieograniczonych ilościach:

soki z warzyw, warzywa surowe, gotowane warzywa bez skrobi: szpinak, marchew, buraki, pasternak; sok z cytryny

 

Produkty, które możemy jeść w ograniczonych ilościach:

awokado, kozi ser, warzywa o wysokiej zawartości skrobi: ziemniaki, dynia; jajka z chowu wolno wybiegowego, świeże ryby, gorzka czekolada 75% kakao, owoce o niskiej zawartości cukru: jagody, grejpfruty; słodzik naturalny - stewia

 

Produkty, których nie możemy jeść:

przetworzona żywność, biała mąka, cukier, orzechy, soja, fasola, pszenica, produkty mięsne i drobiowe wytwarzane w ramach chowu przemysłowego, mocne alkohole, kawa

 

Dozwolone odstępstwa:

ryby, chudy drób ekologiczny (z hodowli ekologicznej), możemy wypić kieliszek białego lub czerwonego wina

 

 

Detoks - przykładowe dania:

 

Sok warzywny (do picia na śniadanie)

 

Składniki:

1 główka sałaty zielonej (rzymskiej) lub 1 cały seler naciowy
5-6 łodyg jarmużu
1-2 saszetki lub kilka kropli stewii (słodzik)
1 cytryna
1-2 łyżki świeżego i startego imbiru

 

Przygotowanie:
Wycisnąć sok w sokowirówce. Dzięki dodatkowi cytryny nie będzie miał „trawiastego” posmaku. Sok pić rano na czczo małymi porcjami.

 

Zupa warzywna (4 porcje)

 

Składniki:

8 pokrojonych dużych marchewek
5 pokrojonych łodyg selera naciowego
1 posiekany por
1 brokuł podzielony na różyczki
1 pokrojona cukinia
1 szklanka pokrojonych grzybów (mogą być pieczarki)
1 szklanka pokrojonej okry
½ średniej pokrojonej cebuli
bulion warzywny (ok. 6 szklanek)
½ papryczki chili
curry
sól morska

 

Przygotowanie:
Warzywa i grzyby włożyć do garnka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, póki marchew nie zmięknie. Doprawić curry, solą, chili.

 

Omlet (1 porcja)

 

Składniki:

4 jajka od kur z wolnego wybiegu
1 szklanka dowolnych warzyw
½ szklanki pokrojonej drobno cebuli
½ szklanki pokrojonych grzybów
1 łyżeczka masła
kilka plasterków sera koziego typu cheddar

 

Ogórkowe gaz pacho (4 porcje)

 

Składniki:

6 ogórków (z upraw organicznych), bez nasion, pokrojonych w duże kawałki
1 szklanka drobno pokrojonych liści selera naciowego
1 drobno pokrojona cebula cukrowa
1 pokrojone jalapeno, bez nasion
2 szklanki roztartych liści bazylii
1 szklanka roztartych liści pietruszki
6 listków werbeny cytrynowej
½ szklanki octu winnego
1 szklanka jogurtu koziego
sól morska
świeżo mielony pieprz

 

Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza jogurtem, włożyć do pojemnika, przykryć i pozostawić w lodówce przez 2-3 dni, aby się zamarynowały. Następnie zmiksować blenderem przez 1-2 minuty. Dodać jogurt, wymieszać. Ozdobić kawałkiem ogórka i kroplą oleju z pestek winogron.

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 314 gości oraz 0 użytkowników.

czerwiec 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top