Jak stosować dietę detoksykacyjną?
Główne zasady diety:
Postawę jadłospisu stanowią nieprzetworzone, czyli surowe warzywa i wybrane świeże owoce, połączone z gotowanymi warzywami i gotowaną rybą. Zestawienie surowych warzyw i owoców z gotowanymi sprawia, że całość jest lepiej trawiona (niż sama surowizna). |
Rano, zamiast śniadania, pijemy sok warzywny z zielonych roślin: sałaty, kapusty, szpinaku, który oczyszcza krew i dostarcza składników mineralnych (przepis poniżej). Pamiętajamy również, aby po przebudzeniu wypić litr wody. |
Na obiad jemy sałatkę z warzyw liściastych z dodatkiem sera koziego, sera feta, jajek lub grillowanej lub gotowanej ryby. Można też wypić do tego surowe i niepasteryzowane mleko. |
Na kolację spożywamy treściwe posiłki. Pierwszego dnia stosowania diety najlepiej jest zjeść na kolację sałatkę z zielonych warzyw, w ciągu następnych dni jemy nasze ulubione warzywa, ugotowane na parze, posypane startym kozim serem lub rybę ugotowaną na parze lub grillowaną z dodatkiem warzyw. |
Co możemy jeść, a czego nam nie wolno?
Produkty, które możemy jeść w nieograniczonych ilościach:
soki z warzyw, warzywa surowe, gotowane warzywa bez skrobi: szpinak, marchew, buraki, pasternak; sok z cytryny |
Produkty, które możemy jeść w ograniczonych ilościach:
awokado, kozi ser, warzywa o wysokiej zawartości skrobi: ziemniaki, dynia; jajka z chowu wolno wybiegowego, świeże ryby, gorzka czekolada 75% kakao, owoce o niskiej zawartości cukru: jagody, grejpfruty; słodzik naturalny - stewia |
Produkty, których nie możemy jeść:
przetworzona żywność, biała mąka, cukier, orzechy, soja, fasola, pszenica, produkty mięsne i drobiowe wytwarzane w ramach chowu przemysłowego, mocne alkohole, kawa |
Dozwolone odstępstwa:
ryby, chudy drób ekologiczny (z hodowli ekologicznej), możemy wypić kieliszek białego lub czerwonego wina |
Detoks - przykładowe dania:
Sok warzywny (do picia na śniadanie) |
Składniki:
1 główka sałaty zielonej (rzymskiej) lub 1 cały seler naciowy
5-6 łodyg jarmużu
1-2 saszetki lub kilka kropli stewii (słodzik)
1 cytryna
1-2 łyżki świeżego i startego imbiru
Przygotowanie:
Wycisnąć sok w sokowirówce. Dzięki dodatkowi cytryny nie będzie miał „trawiastego” posmaku. Sok pić rano na czczo małymi porcjami.
Zupa warzywna (4 porcje) |
Składniki:
8 pokrojonych dużych marchewek
5 pokrojonych łodyg selera naciowego
1 posiekany por
1 brokuł podzielony na różyczki
1 pokrojona cukinia
1 szklanka pokrojonych grzybów (mogą być pieczarki)
1 szklanka pokrojonej okry
½ średniej pokrojonej cebuli
bulion warzywny (ok. 6 szklanek)
½ papryczki chili
curry
sól morska
Przygotowanie:
Warzywa i grzyby włożyć do garnka, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu, póki marchew nie zmięknie. Doprawić curry, solą, chili.
Omlet (1 porcja) |
Składniki:
4 jajka od kur z wolnego wybiegu
1 szklanka dowolnych warzyw
½ szklanki pokrojonej drobno cebuli
½ szklanki pokrojonych grzybów
1 łyżeczka masła
kilka plasterków sera koziego typu cheddar
Ogórkowe gaz pacho (4 porcje) |
Składniki:
6 ogórków (z upraw organicznych), bez nasion, pokrojonych w duże kawałki
1 szklanka drobno pokrojonych liści selera naciowego
1 drobno pokrojona cebula cukrowa
1 pokrojone jalapeno, bez nasion
2 szklanki roztartych liści bazylii
1 szklanka roztartych liści pietruszki
6 listków werbeny cytrynowej
½ szklanki octu winnego
1 szklanka jogurtu koziego
sól morska
świeżo mielony pieprz
Przygotowanie:
Wszystkie składniki, poza jogurtem, włożyć do pojemnika, przykryć i pozostawić w lodówce przez 2-3 dni, aby się zamarynowały. Następnie zmiksować blenderem przez 1-2 minuty. Dodać jogurt, wymieszać. Ozdobić kawałkiem ogórka i kroplą oleju z pestek winogron.