Kariera jak z bajki dziewczyny z Bronksu
Jennifer Lopez urodziła się i wychowała na Bronksie w rodzinie emigrantów, pochodzących z Portoryko. Karierę rozpoczęła w wieku siedmiu lat. Wtedy to po raz pierwszy zagrała w filmie. Potem przez wiele lat była tancerką. Współpracowała m.in. z Janet Jackson i kultowym w latach 80-tych, pierwszym boysbandem New Kids on the Block. W 1997 roku dostała główną rolę w biograficznym filmie o latynoskiej piosenkarce, zatytułowanym Selena, za którą zdobyła nominację do Złotego Globu. Tak rozpoczęła się wielka kariera filmowa Jennifer Lopez, a niedługo potem i wokalna - w 1999 roku zadebiutowała płytą On the 6, która - podobnie jak promujące ją single - odniosła światowy sukces. Tak się rozpoczął szał i moda na Jennifer Lopez.
Niedoskonały symbol seksu
Na początku kariery intenstywnie ćwiczyła, aby wysmuklić swoje krągłości, ale nie przynosiło to efektu. Zaakceptowała więc swój wygląd, a wręcz z mankamentów urody uczyniła swój atut. Wydatne pośladki i szerokie biodra - które początkowo wpędzały ją w kompleksy i były powodem drwin ze strony mediów i innych gwiazd - zaczęła podkreślać kusymi i obcisłymi kreacjami. Tym samym stała się wzorem dla milionów kobiet, których figury też nie były doskonałe, a mimo to chciały czuć się atrakcyjne i porządane. Wykorzystując to, aktorka stworzyła nawet swoją markę odzieżową, skierowaną właśnie do takich kobiet, o figurach, podobnych do Jennifer, czyli tzw. gruszki.
Figura wypracowana ciężką pracą nad ciałem
Piosenkarka zawsze bardzo dbała o swój wygląd, zwłaszcza, że miała skłonności do przybierania na wadze. Zaczynała jako tancerka, więc praca nad ciałem na stałe weszła jej w krew i stała się częścią jej życia. Dlatego też nauczyła się szybko zrzucać każde dodatkowe kilogramy.
Kiedy w 2008 roku Jennifer zaszła w ciążę i przytyła ponad 20 kilogramów, po urodzeniu bliźniąt w ekspresowym wręcz tempie - bo w ciągu 4 miesięcy - schudła aż 25 kilo! Gwiazda narzuciła sobie spory reżim żywieniowy. Zastosowała dietę, opracowaną specjalnie dla niej przez jednego z najlepszych dietetyków, o wartości 1400 kalorii dziennie. Jadła 4 posiłki dziennie, składające się głównie z owoców i surowych warzyw. Piła też dużo wody. Zrezygnowała prawie całkowicie z czerwonego mięsa. Kluczowe były ćwiczenia fizyczne z osobistym trenerem, które zajmowały jej od 45 do 75 minut cztery razy w tygodniu.
Nowa rola: jurorka telewizyjnego talent show
W 2010 roku Jennifer Lopez po raz pierwszy wystąpiła w roli jurorki amerykańskiego Idola. W programie była do 2012 roku.
Ponowną propozycję piosenkarka otrzymała latem 2013 roku. Postanowiła więc, aby znowu zachwycić swoją formą, popracować nad swoją figurą. Do czasu emisji programu jesienią 2013, schudła 8 kilogramów. Jak to zrobiła? Trzy razy dziennie piła sok warzywny, skomponowany z kapusty, pietruszki i specjalnej trawy. Zrezygnowała też ze zbożowych produktów oraz ze wszystkiego, co jest w jakikolwiek sposób przetworzone. W pierwszym miesiącu stosowania diety nie jadła mięsa, w następnym zaś - wyłącznie mięso ekologiczne, z pewnego źródła.
Piosenkarka początkowo nie wierzyła w powodzenie diety, ale już po pierwszych dniach zachwyciła się jej efektem. Natychmiast zagościła na okładkach wielu amerykańskich magazynów, które rozpływały się z zachwytu nad jej wyglądem i urodą, mimo skończonych 44 lat.