Porozmawiajmy o dietach

 

  • Font size:
  • Decrease
  • Reset
  • Increase
Submit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to Twitter
details-images

Dieta 50/50 (dieta co drugi dzień)

Dieta 50/50 polega na odchudzaniu się… co drugi dzień. Trudno w to uwierzyć, ale stosując tę metodę w dwa miesiące możemy stracić nawet kilkanaście kilogramów – tyle właśnie schudł pomysłodawca diety, amerykański chirurg plastyk James B. Johnson.

 

Odchudzanie dla osób o słabej woli

 

Metoda wymyślona przez Jamesa B. Johnsona jest idealna dla osób, które wcześniej bezskutecznie próbowały stosować różne diety odchudzające, ale nie udawało im się w nich wytrwać z powodu napadów głodu już w pierwszych dniach odchudzania. Jeśli mamy takie problemy, to warto sięgnąć po sposób mniej radykalny, ale również skuteczny w walce z tłuszczem: jednego dnia stosujemy jadłospis niskokaloryczny, a następnego zwiększamy go do normalnej dawki; potem znowu następuje dzień niskokaloryczny - i tak aż do osiągnięcia upragnionej wagi.

 

 

Jak rozpocząć dietę 50/50?

 

Przed rozpoczęciem odchudzania musimy ustalić, ile powinniśmy przyjmować kalorii w każdy niskokaloryczny dzień diety. Zależy to od naszej płci, sylwetki, wieku i trybu życia. Pomogą nam w tym poniższe tabele:

 

KOBIETY:
 Jeśli pracujemy za biurkiem - przygotowujemy jadłospis dzienny o wartości kalorycznej od 800 do 1000
 Jeśli pracujemy fizycznie lub uprawiamy regularnie, ale umiarkowanie, sport –  przygotowujemy jadłospis dzienny o wartości kalorycznej od 1200 do 1300

 

MĘŻCZYŹNI:
 Jeśli pracujemy za biurkiem - powinniśmy spożywać dziennie od 1100 do 1500 kalorii
 Jeśli pracujemy fizycznie lub uprawiamy sport – powinniśmy dostarczać organizmowi od 1500 do 1800 kalorii

 

 Jak stosować dietę 50/50?

 

Na przemian, jednego dnia jemy posiłki niskokaloryczne (ilość dostarczanych kalorii ustaliliśmy już dzięki powyższym tabelkom), a następnego dnia zwiększamy jadłospis do 2500 kalorii. Dzięki temu nie czujemy głodu, jak podczas stosowania innych diet.


W dzień niskokaloryczny powinniśmy spożywać nie więcej niż połowę lub nawet 1/3 kalorii, które zjadamy w dzień wysokokaloryczny.


W dni niskokaloryczne należy dodatkowo pić dużo wody mineralnej, sięgać po bezkofeinową kawę oraz herbatki owocowe i napary ziołowe. Można również żuć gumę bez cukru.

 

 

Dieta 50/50 - jadłospis:

 

 DZIEŃ 1 (lekki) - 1000 kcal

ŚNIADANIE: 1/2 szklanki kawy z chudym mlekiem 0,5%, 1 kromka grahama, 2 plasterki polędwicy drobiowej, liść sałaty
II ŚNIADANIE: duże jabłko, mały jogurt naturalny
OBIAD: mała pierś kurczaka z grilla, 1 ugotowany ziemniak, sałatka z 3 pomidorów, 1/2 cebuli, 1 czerwonej papryki i 1 plasterka chudego białego sera
PODWIECZOREK: 1 szklanka soku wyciśniętego z pomarańczy
KOLACJA: sałatka z 250 g podgotowanej włoszczyzny (1 szklanka), 1/2 szklanki ugotowanego ryżu i 1 plasterka żółtego sera light

 

Dzień 2 (normalny) - 2500 kcal

ŚNIADANIE: 50 g musli, 1 szklanka mleka 0,5%, bułka, serek homogenizowany waniliowy 135 g, 1 szklanka soku grejpfrutowego, 1 średnie jabłko
II ŚNIADANIE: 2 kromki pumpernikla, 5 g masła, 2 listki sałaty, 2 plastry polędwicy z drobiu, 250 ml soku marchewkowo-jabłkowego
OBIAD: 200 g frytek, dorsz pieczony, sałatka z białej rzodkwi ze śmietaną, ciastko francuskie z kremem budyniowym, herbata
PODWIECZOREK: sałatka owocowa, 125 ml soku pomarańczowego
KOLACJA: bułka grahamka, 5 g masła śmietankowego, 2 plastry ementalera, 1 pomidor, 2 plastry polędwicy, kakao

 

Dzień 3 (lekki) - 1000 kcal

ŚNIADANIE: 1 szklanka herbaty, bułka grahamka, łyżka twarożku ze świeżymi ziołami

II ŚNIADANIE: 1 gruszka, mały kefir - 150 g
OBIAD: 150 g filetu z dorsza, skropionego sokiem z cytryny i usmażonego na łyżce oliwy, 2 łyżki kuskus, surówka z: białej kapusty (szklanka), cebuli, marchewki, 1/2 selera, łyżka natki pietruszki
PODWIECZOREK: 1 szklanka soku wyciśniętego z jabłek
KOLACJA: sałatka z 250 g (szklanka) podgotowanych brokułów i plastra chudej szynki z sosem z 3 łyżek jogurtu i łyżki musztardy

  

 Dzień 4 (normalny) - 2500 kcal

ŚNIADANIE: 2 kromki chleba razowego, 5 g masła, 65 g sera twarogowego, 4 listki sałaty, 5 rzodkiewek, herbata z cytryną i cukrem, 1 banan
II ŚNIADANIE: 150 g jogurtu naturalnego, 40 g (4 łyżki) płatków śniadaniowych
OBIAD: 100 g kopytek, 120 g indyka duszonego w jarzynach, surówka z kiszonej kapusty, galaretka truskawkowa (mały kubeczek), 1 szklanka soku grejpfrutowego
PODWIECZOREK: 70 g moreli suszonych, 5 g orzechów laskowych
KOLACJA: 2 łyżki pasty jajecznej, bułka grahamka, sałatka z 2 pomidorów, ogórka, papryki i 50 g kefiru, 1 szklanka herbaty

 

Dzień 5 (lekki) - 1000 kcal

 

Polecamy

Obecnie

Odwiedza nas 228 gości oraz 0 użytkowników.

wrzesień 2017
Pn Wt Śr Cz Pt So N
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30

Nowe diety

 O typie budowy ciała zwanym ...

Jesienią i zimą włosy tracą swój ...

Wybuchy złości, migrena, ...

Liczba zachorowań na nowotwory z ...

Właściwości lecznicze rosołu ...

Polecamy

Zdrowa żywność, czyli jagody goji, ...

Superfoods to produkty bogate w dobroczynne dla organizmu składniki odżywcze. To inaczej zdrowa ...

Niezawodny środek na przeziębienie

  Na przeziębienie, kaszel i gorączkę najskuteczniej zadziałają domowe specyfki z naturalnych ...

Domowy sposób na grypę i gorączkę

Pojawia się nagle i od razu kładzie do łóżka. Wysoka gorączka, bóle mięśniowe trudne do ...

Czy ziołowe przyprawy mogą szkodzić?

Tymianek, rozmaryn, bazylia, jałowiec – ziołowe przyprawy na dobre zagościły w naszych kuchniach. ...

Top