Autorka diety, amerykańska dietetyczka Lucy Danziger, obiecuje, że jeśli zastosujemy jej program żywieniowy, oparty na "superproduktach" schudniejmy 5 kilogramów.
Jak stosować dietę "5 kilo mniej"?
Podstawą diety są "superprodukty", to dzięki nim będziemy chudnąć. Dlatego wprowadzamy je do jadłospisu.
Co to są "superprodukty"? |
To te z produktów spożywczych, które ze względu na wysokowartościowy skład są najzdrowsze dla naszego organizmu. Do grupy "superproduktów" zaliczamy: |
Borówki (czarne jagody) - obfitują w dużą zawartość błonnika pokarmowego |
Nasiona granatów - są bogatym źródłem błonnika |
Jabłka - wspierają odchudzanie |
Awokado - zawierają tłuszcze, które obniżają poziom cholesterolu |
Brokuły - są bombą witaminową Jarmuż - zawiera dużo błonnika, witaminę C oraz flawonoidy |
Karczochy - są źródłem błonnika |
Komosa ryżowa - zawiera dużo białka, więcej niż inne zboża |
Łosoś - likwiduje uczucie głodu i ma działanie odchudzające |
Jajka - są bogate w białko, bardzo sycące, o niskiej zawartości kalorii |
Parmezan - zawiera dużo wapnia |
Gorzka czekolada - obniża "hormon stresu", pozwala złagodzić nagłą ochotę na słodycze |
Dieta "5 kilo mniej" - jadłospis:
Jadłospis został przygotowany na trzy dni, ale wszystkie posiłki dostarczają podobną liczbę kalorii (śniadania - 350, obiady i kolacje - 450, przekąski - 150), więc można je zamieniać i tworzyć własne menu na kolejne dni.
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: jajecznica łososiowa z jogurtem: 10 pomidorów koktajlowych, 1/4 posiekanej cebuli, 1 jajko, 1 białko, 60g wędzonego łososia - całość usmażyć; podawać z 1/2 szklanki jogurtu |
OBIAD: indyk serowy: 1 kromka razowego chleba, 60 g ugotowanego indyka, pokrojonego w cienkie plasterki, 30 g sera typu brie, 2 grube plastry awokado, łyżka niskosłodzonego dżemu malinowego lub żurawiny. Na kromce chleba położyć plastry indyka, awokado, kawałki sera. Opiekać w piekarniku lub w kuchnece mikrofalowej aż ser się roztopi. Na koniec dodać dżem lub żurawinę. |
PODWIECZOREK: deser jagodowo-owsiany: 170 g odtłuszczonego jogurtu waniliowego, 1/4 szklanki jagód, łyżka prażonych płatków owsianych (można je uprażyć na suchej patelni). Poszczególne składniki ułożyć warstwami w miseczce. |
KOLACJA: sałatka z krewetek i brokułów: 2 szklanki brokułów ugotowanych na parze, szklanka ugotowanej soczewicy, 110 g ugotowanych krewetek tygrysich, łyżeczka oliwy, szczypta curry, 2 łyżeczki posiekanej świeżej kolendry. Brokuły, soczewicę i krewetki polać sosem zrobionym z oliwy, soku z cytryny i curry. Posypać całość kolendrą. |
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: koktajl borówkowy: szklanka serwatki, 1/2 szklanki świeżych lub mrożonych borówek, 1/4 szklanki płatków owsianych. Wszystkie składniki zmiksować. Można dodać trochę mleka migdałowego lub mielonych migdałów do smaku. |
OBIAD: smażona wieprzowina: 2 łyżeczki oliwy, łyżeczka oleju sezamowego, 1/4 łyżeczki sosu sojowego, 110 g polędwicy wieprzowej, szklanka różyczek brokułów, 1/4 pokrojonej w plastry dużej cebuli, 1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej lub komosy ryżowej. Na patelni rozgrzać oliwę, olej sezamowy, sos sojowy, dodać polędwicę pokrojoną w paski, cebulę i brokuły (mogą być wcześniej zblanszowane). Podawać z kaszą lub komosą. |
PODWIECZOREK: humus z marchewkami: 1/4 szklanki humusu, 10 młodych marchewek. Surowe marchewki maczać w humusie. |
KOLACJA: makaron z pesto: szklanka ugotowanego pełnoziarnistego makaronu, łyżka ugotowego pesto ze słoiczka, łyżka startego parmezanu, 90 g grillowanej wołowiny, łyżka posiekanych orzechów. Makaron wymieszać z wołowiną, orzechami i pesto, posypać parmezanem. |
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE: musli na zimno: 1/2 szklanki płatków owsianych, 2 łyżki posiekanych orzechów włoskich, 2 łyżeczki miodu, szczypta cynamonu, 1 jabłko. Wszystkie składniki (oprócz jabłka) poprzedniego dnia wieczorem wsypać do miseczki i zalać szklanką przegotowanej chłodnej wody i wstawić na noc do lodówki. Rano dodać pokrojone jabłko. |
OBIAD: pita jajeczna: 2 jajka ugotowane na twardo, mała marchewka, łodyga selera naciowego, 2 łyżki natki, 2 łyżeczki majonezu, 1/2 łyżeczki oliwy, pełnoziarnista lub razowa pita o średnicy 15 cm. Jaja, marchew, seler posiekać, połączyć z majonezem i oliwą, dodać natkę. Podawać w picie na zimno lub ciepło. |
PODWIECZOREK: budyń z granatami: mały kubek budyniu czekoladowego, 1/4 szklanki nasion granatu. |
KOLACJA: ryba po włosku z sałatką: rybę wykonać z: 1 szklanka posiekanej czerwonej cebuli, łyżeczka oliwy, ząbek czosnku, 2 szklanki pokrojonych świeżych pomidorów, 100 g halibuta, 1/2 łyżeczki suszonego oregano, łyżka startego parmezanu, łyżeczka posiekanej natki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę i wyciśnięty czosnek. Dorzucić pokrojone pomidory. Na koniec dodać rybę i oregano. Smażyć 10-15 minut. Posypać parmezanem i natką. Sałatkę zrobić ze szklanki sałat (wymieszanych), 10 czarnych oliwek, papryki pokrojonej w paski, sosu z łyżeczki oliwy i łyżeczki soku z cytryny. Całość wymieszać. |
Zobacz podobne artykuły:
dieta bioskładnikowa, dieta bogatoresztkowa, dieta makrobiotyczna, dieta strukturalna (odmładzająca), dieta Schaubów, dieta Diamondów, dieta dr Kohnlechnera