Dieta 1000 kalorii dziennie pozwala szybko zredukować wagę: wystarczy ściśle stosować jadłospis, a w krótkim czasie osiągniemy wymarzoną szczupłą sylwetkę. Największą trudnością w stosowaniu diety jest niewielka ilość przyjmowanych kalorii, co może powodować uczucie głodu.
Jak stosować dietę 1000 kalorii?
Dieta została opracowana przez dietetyka na okres siedmiu dni, po tym czasie można stosować ją od nowa. Pamiętajmy, aby ściśle przestrzegać jadłospisu, nie wolno nam podjadać między posiłkami, pić słodzonych napojów i oczywiście koniecznie musimy zapomnieć o słodyczach!
Dieta 1000 kalorii - jadłospis:
DZIEŃ 1
ŚNIADANIE: 1 szklanka mleka 2%, 2 łyżki musli |
II ŚNIADANIE: 1 jajko na twardo, surówka z cykorii i jabłek z olejem - 1 porcja (ten i wszystkie inne przepisy podane są na końcu jadłospisu i obejmuje 4 porcje) |
OBIAD: cielęcina gotowana w jarzynach - 1 porcja (ten i wszystkie inne przepisy podane są na końcu jadłospisu), 1 mały ziemniak, sałata z pomidorami i rzodkiewkami ze śmietaną - 1 porcja |
PODWIECZOREK: 1 małe opakowanie (150 g) jogurtu naturalnego light |
KOLACJA: sałatka z tuńczykiem - 1 porcja, 1 kromka pieczywa chrupkiego |
DZIEŃ 2
ŚNIADANIE: 2 cienkie wafle ryżowe okrągłe, 4 plasterki szynki z piersi kurczaka, 1 cienki plasterek sera żółtego, 4-5 liści zielonej sałaty, 2 pomidory, 1 łyżeczka oleju roślinnego |
II ŚNIADANIE: 1/2 szklanki owocowego jogurtu do picia 2%, 1 mała mandarynka |
OBIAD: 140 g halibuta usmażonego bez tłuszczu, do tego 4 łyżki ugotowanego ryżu oraz surówka ze świeżej kapusty z sosem jogurtowo-majonezowym - 1 porcja |
PODWIECZOREK: twarożek z rzodkiewką: 2 plastry sera twarogowego półtłustego, 1 łyżka mleka 2%, 1 mała papryka, 6 rzodkiewek, 2 łyżki szczypiorku |
KOLACJA: sałatka z porów z jajkiem z sosem jogurtowo-majonezowym - 1 porcja, 2 kromki pieczywa chrupkiego |
DZIEŃ 3
ŚNIADANIE DO WYBORU: 1. Mleko z płatkami i miodem: 1 szklanka mleka 2%, 4 łyżki płatków kukurydzianych, 1 łyżeczka miodu naturalnego; 2. Kanapka z jajkiem: 1 kromka pieczywa chrupkiego, 1 jajko, 2-3 liście sałaty, 3-4 rzodkiewki |
II ŚNIADANIE: surówka z owoców z jogurtem naturalnym - 1 porcja |
OBIAD: dorsz w jarzynach - 1 porcja, 1 mały ugotowany ziemniak, surówka z marchwi i jabłek z olejem - 1 porcja |
PODWIECZOREK: 1 szklanka maślanki naturalnej |
KOLACJA: sałatka z kurczakiem - 1 porcja, 1 kromka pieczywa chrupkiego |
DZIEŃ 4
ŚNIADANIE: 1 szklanka mleka 2%, 3 łyżki płatków zbożowych, do tego sałatka z owoców z jogurtem owocowym - 1 porcja |
II ŚNIADANIE: twarożek z papryką: 3 łyżki serka ziarnistego, 1 mała czerwona papryka |
OBIAD: ugotowana pierś z indyka - 150 g, 2 łyżki kaszki kuskus, surówka z selera, jabłek i marchwi z olejem - 1 porcja |
PODWIECZOREK: ogórek zawijany w szynce i serze: 1 cienki plasterek sera żółtego, 1 plaster szynki wołowej, 2 średnie ogórki kwaszone |
KOLACJA: sałatka nicejska - 1 porcja |
DZIEŃ 5
ŚNIADANIE: 2 kromki pieczywa maca, 1 łyżeczka masła, 1 łyżka tuńczyka w sosie własnym, 2 plastry polędwicy z indyka, 2-4 listki sałaty, 2 duże ogórki kwaszone, 1 pomidor, 1/2 szklanki kefiru |
II ŚNIADANIE: 1/2 szklanki jogurtu owocowego 2,5% |
OBIAD: papryka nadziewana mięsem i ryżem - 1 porcja |
PODWIECZOREK: 1 plaster szynki parmeńskiej, 1 plaster melona (140 g) |
KOLACJA: 3 plasterki camemberta, sałata z ogórkami z olejem - 1 porcja, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 4 winogrona |
DZIEŃ 6
ŚNIADANIE: sałatka z pomidorów i mozzarelli - 1 porcja, 2 kromki pieczywa chrupkiego |
II ŚNIADANIE: koktajl truskawkowy: 1/2 szklanki maślanki, 10 truskawek |
OBIAD: bitki wołowe - 1 porcja, 2 łyżki kaszy gryczanej, 1 szklanka kiszonej kapusty ze startą marchwią |
PODWIECZOREK: sałatka z owoców z jogurtem owocowym - 1 porcja |
KOLACJA: jajecznica ze szczypiorkiem: 1 jajko usmażyć na 1 łyżce masła, posypać szczypiorkiem; 1/2 szklanki kefiru, 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2-4 liście sałaty lodowej, 1 pomidor |
DZIEŃ 7
ŚNIADANIE: 2 kromki pieczywa chrupkiego, 2 plastry szynki, sałata z pomidorami z sosem jogurtowo-majonezowym - 1 porcja, 1 jabłko |
II ŚNIADANIE: 1 małe opakowanie jogurtu naturalnego lihgt (150 g) |
OBIAD: potrawka z kurczaka - 1 porcja, 1 mały ugotowany ziemniak, 1/2 ugotowanego średniego kalafiora, 1 szklanka kefiru |
PODWIECZOREK: 1/2 średniego banana |
KOLACJA: sałatka grecka - 1 porcja, 2 kromki pieczywa chrupkiego |
Przepisy:
DZIEŃ 1
Surówka z cykorii i jabłek z olejem - 4 porcje |
Można przygotować całość, czyli 4 porcje, lub 1 porcję - należy wziąć 1/4 ilości każdego podanego składnika:
Składniki:
2 cykorie - 240 g
1 jabłko - 110 g
2 łyżki oleju roślinnego - 24 g
Przyprawy: sól do smaku, odrobina cukru, sok z cytryny
Przyrządzanie:
Cykorię podzielić na liście i porwać na drobne kawałki. Posolić, dodać odrobinkę cukru i skropić sokiem z cytryny.
Jabłko podzielić na 4 części, wydrążyć i pokroić na cienkie plasterki. Dodać do cykorii, polać olejem i delikatnie wymieszać.
Czas przygotowania: 5 minut